Reklama

Tygodnik

Ogórki konserwowe „warszawskie”

W tych ogórkach konserwowych zalewa octowa jest łagodna w smaku, delikatna, ogórki są pasteryzowane, doskonałe i zdrowe. Przepis Ewy Aszkiewicz.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• średniej wielkości ogórki

• świeży koper

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• korzeń chrzanu

Reklama

• ziarna czarnego pieprzu

• ziarna ziela angielskiego

• liść laurowy

• nasiona białej gorczycy

Zalewa:

• szklanka octu (10%)

• 6 szklanek wody

• łyżka soli

• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Ogórki myjemy w wodzie o temp. pokojowej, następnie przekładamy na godzinę do zimnej wody.

Osączone układamy w słoikach ze szczelnym zamknięciem (ściśle przy sobie, jasnym końcem do góry). Do każdego słoika wkładamy: koper, kawałek chrzanu (3-5 cm), kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, po dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki nasion białej gorczycy.

Składniki zalewy zagotowujemy, mieszając (cukier powinien się rozpuścić). Gorącą zalewamy przygotowane w słoikach ogórki – należy pamiętać, że zarówno ogórki, jak i zalewa powinny sięgać 3 cm poniżej brzegu słoja.

Zamknięte słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym grubą warstwą gazet i zalewamy wodą, by sięgała 3/4 wysokości słoi. Garnek przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu, podgrzewamy do momentu zagotowania i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Słoiki ustawiamy w chłodnym ciemnym miejscu.

Już po tygodniu są dobre do spożycia.

2019-07-16 11:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki

Trudno sobie wyobrazić Adwent i święta Bożego Narodzenia bez pierników. Wspaniały aromat pieczonego piernikowego ciasta wypełnia dom i tworzy świąteczną atmosferę. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Tak, proszę, Jezu Chryste, obmyj mnie

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Pio Si/pl.fotolia.com

Rozważania do Ewangelii J 13, 1-15.

Wielki Czwartek, 28 marca

CZYTAJ DALEJ

Zatęsknij za Eucharystią

2024-03-28 23:37

Marzena Cyfert

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Tęsknimy za różnymi rzeczami (…) Czy kiedyś jednak tęskniłem za przyjęciem Komunii świętej? To jest chleb pielgrzymów przez świat do królestwa nie z tego świata – mówił bp Maciej Małyga w katedrze wrocławskiej.

Ksiądz biskup przewodniczył Mszy Wieczerzy Pańskiej. Eucharystię koncelebrowali abp Józef Kupny, bp Jacek Kiciński oraz kapłani z diecezji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję