Rozczyn:
40 g drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
125 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kruszonka:
4 łyżki stołowe masła
4 łyżki stołowe cukru
8 łyżek stołowych mąki pszennej
50 dag rabarbaru
Wykonanie:
Składniki rozczynu łączymy ze sobą, odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Masło i cukier rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, studzimy. Przesypujemy mąkę do miski, dodając szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem oraz jajka. Ciasto łączymy z gotowym rozczynem i wyrabiamy do czasu, aż będzie odstawać od ręki, po czym pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i zagniatamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Ciasto rozkładamy na blasze, posypujemy kruszonką i rabarbarem. Pieczemy 60 min w temp. 180°C.