Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Tarta Tatin

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W ogrodach i na straganach pełno świeżych jabłek. Można je spożywać na surowo lub zrobić z nich deser, który zasmakuje każdemu i zaskoczy delikatnością smaku. Takim deserem jest tarta, którą dziś proponujemy. Ciasto, które powstało w wyniku... roztargnienia. Kucharka przygotowująca tartę zapomniała wylepić formę ciastem i chcąc uratować wyłożony już farsz, położyła placek na wierzchu. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania...

Składniki:

• 20 dag masła (do ciasta)
• 30 dag mąki
• łyżeczka cukru (do ciasta)
• szczypta soli
• 1/3 szklanki lodowatej wody
• 12,5 dag masła (do jabłek)
• 12,5 dag cukru (do jabłek)
• 4 jabłka podzielone na ćwiartki
• okrągła forma o średnicy 23 cm

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać masło z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu przez 5 min, aż zacznie się karmelizować. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłka (pozbawione gniazd nasiennych) skórką na spód – uważać, bo karmel jest bardzo gorący. Jabłka smażyć przez 2 min na małym ogniu. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować kruche ciasto na placek o średnicy nieco większej od formy. Ułożyć go na podsmażonych jabłkach włożonych do formy i podwinąć wokół brzegu, tak aby stworzył szczelną pokrywę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 20-25 min (aż się zrumieni). Po wyjęciu z piekarnika na ok. 10 min pozostawić ciasto w formie, by przestygło. Tartę przykryć talerzem nieco większym od formy i odwrócić dnem do góry, by placek znalazł się na talerzu. Tę tartę podaje się na ciepło z gęstą śmietaną, sosem waniliowym, budyniem lub samą. Smaczna jest też na zimno.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-08-05 15:18

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Latte macchiato na zimno

Kończymy naszą wakacyjną podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Latte macchiato (wł. splamione mleko) – to bardzo popularny włoski napój mleczny, powstały przez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą piany. My proponujemy Państwu schłodzoną jego wersję, zamienioną w deser.

CZYTAJ DALEJ

Abp Gądecki: chrześcijaństwo zawsze wysoko ceniło męstwo

2024-04-24 20:12

[ TEMATY ]

abp Stanisław Gądecki

Karol Porwich / Niedziela

„Chrześcijaństwo zawsze wysoko ceniło męstwo i ze szczególnym szacunkiem odnosiło się do najwyższych jego postaci, czyli do bohaterstwa, heroizmu i męczeństwa za wiarę” - mówił abp Stanisław Gądecki podczas Mszy św. w kościele pw. św. Jerzego z okazji 25. rocznicy konsekracji poznańskiej świątyni.

W Eucharystii uczestniczyli m.in. gen. w stanie spoczynku Piotr Mąka, dowódca Oddziału Prewencji Policji insp. Jarosław Echaust, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej Kinga Fechner-Wojciechowska i wicenaczelnik Paweł Mikołajczak oraz kompania honorowa Policji.

CZYTAJ DALEJ

Dobiega końca pielgrzymowanie maturzystów na Jasną Górę

2024-04-25 15:59

[ TEMATY ]

Jasna Góra

pielgrzymka maturzystów

Karol Porwich/Niedziela

Młodzi po Franciszkowemu „wstali z kanapy”, sprzed ekranów i znaleźli czas dla Boga, a nauczyciele, katecheci, kapłani, mimo wielu obowiązków, przeżywali go z wychowankami. Dobiega końca pielgrzymowanie maturzystów na Jasną Górę w roku szkolnym 2023/2024. Dziś przybyła ostatnia grupa diecezjalna - z arch. katowickiej. W sumie w pielgrzymkach z niemalże wszystkich diecezji w Polsce przybyło ok. 40 tys. uczniów. Statystyka ta nie obejmuje kilkuset pielgrzymek szkolnych. Najliczniej przyjechali maturzyści z diec. płockiej, bo 2,7 tys. osób. „We frekwencyjnej” czołówce znaleźli się też młodzi z arch. lubelskiej, diecezji: rzeszowskiej, sandomierskiej i radomskiej.

- Maturzyści są uśmiechnięci, ale myślę, że i stres też jest, stąd pielgrzymka na Jasna Górę może być czasem wyciszenia, nabrania ufności i nadziei - zauważył ks. Łukasz Wieczorek, diecezjalny duszpasterz młodzieży arch. katowickiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję