Reklama

Wiadomości

Pszczelarstwo to instynkt Boży

Z Romualdem Dąbrowskim, prezesem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Łodzi, rozmawia Anna Skopińska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

ANNA SKOPIŃSKA: – Czym jest pszczelarstwo? Pasją, zawodem?

ROMUALD DĄBROWSKI: – Pasją, którą się dziedziczy z pokolenia na pokolenie albo dostaje się taki instynkt Boży.

– Trzeba go w sobie odkryć?

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– Niektórzy odkrywają go dosyć późno, ale odkrywają. Czują radość z obcowania z przyrodą, z obcowania z pszczołami. To ich relaksuje, odpręża, daje przyjemność, ale też nadzieję na zarobek.

– Jest więcej młodych czy starszych pszczelarzy? Jaka jest dynamika w tej branży?

– Powiem szczerze, to zawód wymierający. Młodzieży jest bardzo mało. Dlaczego? Ponieważ pszczelarstwo to ciężka praca. A zysk zawsze niepewny. Dziś młodzież musi zarobić szybko duże pieniądze.

– Zysk niepewny, to np. ten rok?

Reklama

– Ten rok jest specyficzny. Rok ubiegły był rokiem trudnym, ale ten jest jeszcze trudniejszy. Mimo że pszczoły po zimowli były bardzo silne i wydawało się, że rok będzie piękny, to niestety aura spłatała nam figla. Majowe przymrozki spowodowały, że wymarzły akacje. Lipy prawdopodobnie też, bo niektóre nie miały nawet zawiązków kwiatowych. Kiedy kwitły rzepaki, to na początku była bardzo ładna pogoda, potem zrobiło się zimno i deszczowo, i dopiero na końcówkę kwitnienia wróciła ładna, słoneczna pogoda. Z tego powodu tegorocznego miodu jest nawet mniej niż ubiegłorocznego.

– Narzekają pszczelarze, a klienci?

– Spożycie miodu stopniowo w Polsce wzrasta, ale to nie jest gwałtowny boom na miód. Kupują go głównie osoby starsze. Spożycie miodu w Niemczech to ponad 4 kg na głowę rocznie, a u nas 40 dkg. To znacząca różnica w porównaniu do krajów wysoko rozwiniętych.

– Jaki jest polski miód?

– Bardzo dobry. Aromatyczny, posiadający specyficzny bukiet, bardzo ładnie krystalizujący – równo, w całej swojej objętości. Jesteśmy przyzwyczajeni do naszych miodów – rzepakowego, wielokwiatowego, akacjowego, lipowego czy nawet spadziowego. Byłem w Niemczech w firmie, która sprowadza miody z całego świata. Degustowałem wiele z nich i powiem szczerze – niektóre były okropne. Nie wiem, czy w Polsce byłoby na nie zapotrzebowanie. Ale, jak widać, na świecie i taki miód ma swoich amatorów.

– Ten sprowadzany z Chin jest zagrożeniem dla polskich pszczelarzy?

Reklama

– Każdy dobry towar się obroni. To jest bardziej zagrożenie dla rynku pszczelego. Chiński miód, tani, kiepskiej jakości zalewa nasze rynki. Ale proszę zwrócić uwagę – tamten miód nigdy nie krystalizuje, jest cały czas płynny. A nasze miody pięknie krystalizują. Między pszczelarzami a klientami panuje w tej materii niewielki konflikt, bo ludzie widząc skrystalizowany miód, sądzą, że pszczelarz nasypał do niego cukru. Tymczasem staropolska nazwa miodu płynnego, takiego, który wybiera się z ula, to „patoka”, a tego, który już skrystalizuje, to „krupiec”. Nazwa wzięła się właśnie od tych „krup”, czyli grudek cukru, które wyczuwa się na języku.

– Ale nasze społeczeństwo woli jednak miody płynne. Dlaczego?

– Ludzie mówią, że łatwiej się je nabiera, łatwiej się rozpuszcza. Zgadzam się z tym, tylko pojawia się pytanie: czy to jest miód, czy produkt miodopodobny? Bo prawdziwy miód naturalnie musi krystalizować. Prędzej czy później. Szybkość krystalizacji zależy od zawartej w miodzie glukozy, ale krystalizacja miodu to jego natura.

– Ale ludziom trudno to wytłumaczyć?

– Możemy zrobić miód płynny. Po prostu go przegrzejemy. Ale w miodzie nie chodzi o cukier, bo glukozę, fruktozę można kupić w sklepie czy nawet aptece. W miodzie najważniejsze są enzymy. Enzymy, które powyżej 40 stopni giną. Naszych klientów, którzy tu do nas przychodzą, wyedukowaliśmy. Rzadko zdarza się taki, który prosi o miód płynny. Wiedzą, że jeśli miód jest skrystalizowany, to jest prawdziwy.

– Płynne miody w marketach nie pochodzą od pszczelarzy?

– Płynne miody do marketów wstawiają firmy, które trudnią się handlem miodem. A dzisiaj handel to biznes. Trzeba tanio kupić, drogo sprzedać. Niestety, jakość towaru idzie w parze z ceną. Dlatego potem na etykiecie mamy „miód z Unii” i „miód spoza Unii”.

– Co to oznacza?

– Też nie wiem. Tam może być 5 proc. miodu europejskiego, a 95 proc. chińskiego.

Reklama

– To jest takie wprowadzanie nas w błąd?

– Tak. To jest wprowadzanie w błąd. Na etykiecie powinno być ściśle określone – 10 proc. miodu pochodzi z pasiek Unii Europejskiej, 90 proc. spoza Unii. Jeżeli tej informacji nie ma, to jest oszukiwanie klienta. Bo klient, który kupuje towar, powinien wiedzieć, co kupuje. Czy kupuje miód, czy produkt miodopodobny.

– Ilu jest pszczelarzy w regionie łódzkim?

– Na terenie województwa łódzkiego działają trzy związki, każdy liczy ok. 650 pszczelarzy. Wszystkie posiadają 46 tys. rodzin pszczelich. Średnia pasieka to 28 rodzin pszczelich. U nas nie ma dużych pasiek, bo nie ma aż tak wielkich pożytków.

– Pasieki to rodzinne manufaktury?

– Bardziej hobbystyczne niż biznesowe. Czy z takiej pasieki można się utrzymać? – nie. Dlatego każdy ma inną pracę albo emeryturę.

– To prawda, że pszczoły wymierają?

– Tak. Jedną z przyczyn jest nie zawsze doleczona waroza. Choroba przywędrowała do Polski na początku lat 80. ub. wieku i zdziesiątkowała pasieki. W tej chwili pszczelarze potrafią już sobie z nią radzić. W latach 80. mieliśmy w Polsce ponad 3 mln rodzin pszczelich, dziś mamy 1,2-1,3 mln.

– Ale pszczelarstwo to też, a może przede wszystkim, radość...

– To prawda. Praca przy pszczołach, przy ulach, to obcowanie z przyrodą, brzęk tych owadów wyłącza człowieka od wszelkich problemów. I bardzo dużo daje. Często latem można zobaczyć, jak pszczelarz umoczony, spocony, biega pomiędzy ulami w upale i skwarze. Po co? To właśnie jest ta pasja. A potem jest radość przy wirowaniu miodu. Nie da się tego opisać słowami.

2014-09-17 15:52

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prostota i pracowitość

Niedziela łódzka 37/2022, str. VI

[ TEMATY ]

pszczelarz

Archiwum parafii

Modlitwą dziękujemy za pracę pszczół i pszczelarzy

Modlitwą dziękujemy za pracę pszczół i pszczelarzy

W archidiecezji łódzkiej od wielu lat działają grupy pszczelarzy, którzy raz w roku spotykają się w centrum Polski, w sercu Łodzi – parafii Świętych Apostołów Piotra i Pawła, by wspólnie podziękować za cały rok pracy.

Tym wyjątkowym owadom zawdzięczamy nie tylko miód. Ponad 70% gatunków roślin uprawnych wymaga zapylenia przez pszczoły. Dzięki pracy tych owadów możliwe jest utrzymanie bioróżnorodności na świecie, również w naszym najbliższym otoczeniu. Człowiek czerpie korzyści z pracy pszczół przez produkcję żywności, ale również wykorzystuje właściwości lecznicze miodu czy pyłku kwiatowego. Komunikacja pszczół, ustrój ula i sposoby zarządzania nie od dziś fascynują i inspirują naukowców.
CZYTAJ DALEJ

Św. Elżbieta Węgierska - patronka dzieł miłosierdzia

[ TEMATY ]

św. Elżbieta Węgierska

Arkadiusz Bednarczyk

Św. Elżbieta z Turyngii (XIII wiek) posługuje wśród chorych (obraz tablicowy z XV wieku)

Św. Elżbieta z Turyngii (XIII wiek) posługuje wśród chorych
(obraz tablicowy z XV wieku)

17 listopada Kościół wspomina św. Elżbietę Węgierską, patronkę dzieł miłosierdzia oraz bractw, stowarzyszeń i wielu zgromadzeń zakonnych. Jest świętą dwóch narodów: węgierskiego i niemieckiego.

Elżbieta urodziła się 7 lipca 1207 r. na zamku Sárospatak na Węgrzech. Jej ojcem był król węgierski Andrzej II, a matką Gertruda von Andechts-Meranien, siostra św. Jadwigi Śląskiej. Ze strony ojca Elżbieta była potomkinią węgierskiej rodziny panującej Arpadów, a ze strony matki - Meranów. Dziewczynka otrzymała staranne wychowanie na zamku Wartburg (koło Eisenach), gdzie przebywała od czwartego roku życia, gdyż była narzeczoną starszego od niej o siedem lat przyszłego landgrafa Ludwika IV. Ich ślub odbył się w 1221 r. Mała księżniczka została przywieziona na Wartburg z honorami należnymi jej królewskiej godności. Mieszkańców Turyngii dziwił kosztowny posag i dokładnie notowali skarby: złote i srebrne puchary, dzbany, naszyjniki, diademy, pierścienie i łańcuchy, brokaty i baldachimy. Elżbieta wiozła w posagu nawet wannę ze szczerego srebra. Małżeństwo młodej córki królewskiej stało się swego rodzaju politycznym środkiem, mającym pogłębić i wzmocnić związki między oboma krajami. Elżbieta prowadziła zawsze ascetyczny tryb życia pod kierunkiem franciszkanina Rüdigera, a następnie Konrada z Marburga. Rozwijając działalność charytatywną założyła szpital w pobliżu zamku Wartburg, a w późniejszym okresie również w Marburgu (szpital św. Franciszka z Asyżu). Konrad z Marburga pisał do papieża Grzegorza IX o swojej penitentce, że dwa razy dziennie, rano i wieczorem, osobiście odwiedzała swoich chorych, troszcząc się szczególnie o najbardziej odrażających, poprawiała im posłanie i karmiła. Życie wewnętrzne Elżbiety było pełną realizacją ewangelicznej miłości Boga i człowieka. Wytrwałość czerpała we Mszy św., na modlitwie była niezmiernie skupiona. Wiele pracowała nad cnotą pokory, zwalczając odruchy dumy, stosowała ostrą ascezę pokuty.
CZYTAJ DALEJ

Papież wzywa do ochrony godności bezbronnych i małoletnich

2025-11-17 16:15

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican Media

Leon XIV podczas audiencji na Placu św. Piotra

Leon XIV podczas audiencji na Placu św. Piotra

W każdej ludzkiej twarzy, nawet gdy jest naznaczona trudem czy cierpieniem, odbija się dobroć Stwórcy, światło, którego żadna ciemność nie jest w stanie zgasić - napisał Leon XIV do uczestników spotkania dotyczącego budowania wspólnot chroniących godność osoby. Spotkanie organizuje Papieska Komisja ds. Ochrony Małoletnich.

Pozdrawiając przedstawicieli różnych konferencji zakonnych oraz licznych instytutów życia konsekrowanego, apostolskiego i kontemplacyjnego, Papież napisał, że bardzo bliskie jest mu zagadnienie, w jaki sposób budować wspólnoty, w których godność każdej osoby, szczególnie nieletnich i najbardziej bezbronnych, jest chroniona i promowana.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję