Reklama

Z zakonnej kuchni

Dufinki

Kiedy szukamy pomysłu na proste i szybkie danie z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z wczorajszego obiadu, rozwiązaniem będzie przygotowanie pysznych dufinek. Przepis nadesłała p. Maria Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków

• 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 łyżka mąki pszennej

• 1-2 jajka

• kilka plasterków szynki

• sól, pieprz

• natka pietruszki

• bułka tarta

• olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, drobniutko pokrojoną szynkę, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni w głębokim tłuszczu – tak aby kulki były w nim zanurzone – ok. 5-7 min. Wyjmować na papierowy ręcznik. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Wykonanie: Graziako

2016-04-13 08:22

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kluski parowane – pampuchy

Niedziela Ogólnopolska 2/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

lcc54613/pl.fotolia.com

Kluski na parze, zwane też w zależności od regionu pampuchami lub buchtami, to mięciutkie drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Można je podawać na słodko lub na słono. Można je też nadziewać.

• 50 dag mąki
CZYTAJ DALEJ

Przeżył 95 dni na morzu, dziś mówi: "Niech wszyscy wiedzą, że Bóg jest wielki"

2025-03-28 21:31

[ TEMATY ]

świadectwo

aciprensa/zrzut ekranu YT

"Chcę, żeby wszyscy wiedzieli, że Bóg jest wielki. Bóg jest piękny. Bóg chce, żebyśmy wszyscy się modlili, mieli miłość w sercach, pomagali sobie nawzajem" – takie jest życzenie Máximo Napa Castro – znanego jako "Gatón" – peruwiańskiego rybaka, który nigdy nie stracił wiary, nawet kiedy utknął na morzu na 95 dni, aż w końcu został uratowany u wybrzeży Ekwadoru.

Maximo przyznaje, że nigdy nie przeczytał Biblii, co teraz chce zrobić, jak tylko zdobędzie trochę pieniędzy. Teraz stracił łódź, która zapewniała mu codzienne utrzymanie.
CZYTAJ DALEJ

25 lat Źródełka

2025-04-06 21:43

Magdalena Lewandowska

Pracownicy i wolontariusze "Źródełka" z bpem Jackiem Kicińskim.

Pracownicy i wolontariusze Źródełka z bpem Jackiem Kicińskim.

Centrum Rozwoju Dzieci i Młodzieży „Źródełko” od 25 lat działa przy parafii św. Jadwigi na wrocławskiej Leśnicy.

Nową wyremontowaną siedzibę poświęcił bp Jacek Kiciński. – To bardzo ważne miejsce dla wszystkich dzieci, które przychodziły kiedyś i będą tu jeszcze przychodzić. Pięknie wyremontowane pomieszczenia na pewno zachęcają, ale tym, co tworzy największą wartość tego miejsca są ludzie: opiekunowie i same dzieci – mówił biskup pomocniczy archidiecezji wrocławskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję