Reklama

Ciasta i desery

Malinowy obłoczek

Przepyszne, choć trochę pracochłonne ciasto na letnie popołudnia do kawy. Najlepiej smakuje ze świeżymi malinami, choć można też użyć mrożonych.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 4 paczki herbatników typu petitki

Warstwa śmietankowa:
• 500 ml śmietany 36-procentowej(kremówki)
• 25 dag serka mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• cukier wanilinowy

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warstwa malinowa:
• 50 dag malin
• 3 galaretki malinowe
• 3,5 szklanki wody

Warstwa bezowa:
• 3 białka
• 15 dag cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 5 dag płatków migdałowych

Wykonanie:

Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier puder z cukrem wanilinowym i ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i całość zmiksować.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić i wymieszać z malinami, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Białka przełożyć do miski, ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to rozsmarować bezę, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 140°C ok. godziny. Formę o takich samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki jeden obok drugiego. Połowę masy śmietankowej wyłożyć na herbatniki, rozsmarować. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce.

Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć przestudzoną bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Wykonanie: Graziako

2016-08-10 08:25

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni! Trwa krótko, dlatego warto jak najbardziej się nim ucieszyć.
Desery z truskawkami bez pieczenia są jednym z szybkich i łatwych sposobów, aby codziennie jeść te pyszne, aromatyczne owoce.
Prezentowany deser jest bardzo prosty, można więc zachęcić dzieci do jego samodzielnego przygotowania.

SKŁADNIKI: • 1 kg owoców: truskawki, maliny i/lub wydrylowane czereśnie • 2 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe • 150 ml śmietany 30-procentowej (kremówki) • 1 łyżka cukru • cukier wanilinowy
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na Niedzielę Palmową ks. Mariusza Rosika: Małość doceniona

2025-04-08 09:38

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

Grazyna Kołek

Wszystko zaczęło się po śniadaniu przygotowanym przez Jezusa przy ogniu rozpalonym nad wodami jeziora: „A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie?”. Dziwić może fakt, że w klimacie Palestyny Jezus serwuje śniadanie na ciepło. Ale skoro uczniowie całą noc bezskutecznie trudzili się na łodziach, a o poranku na polecenie Mistrza wyłowili wielkie mnóstwo ryb, nic dziwnego, że byli zmęczeni i należał im się gorący posiłek.

Aby głębiej uchwycić istotę orędzia zawartego w Jezusowym dialogu z Piotrem, który otrzymuje władzę pasterską, warto spojrzeć na pierwszego z apostołów okiem psychologa. Współczesny nurt egzegezy, który odczytuje teksty biblijne w duchu psychologii głębi, uwypukla postawę lęku w wielu zachowaniach Piotra. Nie trzeba szukać daleko. Wystarczy utrwalić niczym w kadrze aparatu kilka migawek z ewangelicznych scen, by przekonać się o prawdziwości takiego podejścia.
CZYTAJ DALEJ

Niedziela Palmowa w Jerozolimie: modlitwa o pokój, niepewny los chrześcijan

2025-04-13 18:47

[ TEMATY ]

Jerozolima

Niedziela Palmowa

chrześcijanie

modlitwa o pokój

Adobe Stock

Niedziela Palmowa w Jerozolimie

Niedziela Palmowa w Jerozolimie

W Jerozolimie uroczystej eucharystii Niedzieli Palmowej w bazylice Bożego Grobu oraz tradycyjnej procesji palmowej z Betfage na Górze Oliwnej przewodniczył łaciński patriarcha kard. Pierbattista Pizzaballa.

W koncelebrowanej Eucharystii wzięło udział 4 biskupów, 80 kapłanów oraz wierni lokalnego kościoła i pielgrzymi przybyli na Wielkanoc do Jerozolimy. Po poświęceniu palmowych liści i gałązek oliwnych procesja trzykrotnie okrążyła grób Zmartwychwstałego Pana.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję