Reklama

Jak nie przejeść się w święta?

Niedziela Ogólnopolska 16/2017, str. 48

Fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Święta są po to, żeby się cieszyć – także dobrym jedzeniem. Co zrobić, żeby wielkanocne posiłki były źródłem radości, a nie ociężałości, zgagi i dodatkowych kilogramów?

Kluczowe słowo to umiar. Pierwszy kawałek sernika jest pyszny, a czwarty kawałek wydaje się przesłodzony i ciężkostrawny. Po co dochodzić do etapu czwartego kawałka? Najlepiej jeść wszystko, ale w rozsądnych ilościach.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Żeby dobrze świętować, trzeba dobrze pościć. Okazuje się, że zalecenia dietetyków zadziwiająco zbiegają się z zasadami postu. Niekoniecznie trzeba głodować (osoby, którym pozwala na to stan zdrowia i tryb życia, mogą sobie czasem zafundować jednodniową głodówkę albo np. dietę sokową czy post o chlebie i wodzie). Wystarczy jeść mniej niż zwykle, zrezygnować z cukru i ograniczyć mięso. Warto jeść ryby, dobry chleb na zakwasie i dużo warzyw oraz pić dużo wody. Jeśli przez kilka tygodni odmawiamy sobie cukru, wtedy świąteczne ciasta bardziej nas cieszą, ale też szybciej nasycają. Inny trik, dobry nie tylko na święta, to dodawanie do ciast podczas pieczenia szczypty soli, która podkreśla słodki smak i dzięki której można użyć trochę mniej cukru. Biały cukier można zamienić na mniej kaloryczne i równie smaczne odpowiedniki, np. ksylitol albo stewię. Majonez można natomiast zamienić (przynajmniej częściowo) na chudy jogurt naturalny albo zblendowane awokado.

Każdy dzień – nie tylko w święta – warto zaczynać od wody z cytryną, która pobudza układ trawienny do pracy. Później można ograniczyć płyny, zwłaszcza soki owocowe, które niepotrzebnie dostarczają nam kalorii i obciążają przepracowany żołądek. Kiedy stół ugina się pod mięsami, sałatkami i jajkami, można także zrezygnować z dodatków: chleba, ziemniaków, ryżu i makaronu. Warto natomiast jeść warzywa i dodawać do potraw przyprawy i zioła o zdecydowanym smaku, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych i przyspieszają metabolizm. Dobrym sposobem na poprawę trawienia i samopoczucia jest ruch na świeżym powietrzu. Warto wstać od stołu i zabrać rodzinę na wiosenny spacer – również po to, żeby nabrać apetytu na kolejne świąteczne pyszności.

2017-04-11 09:43

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: spłonęła dzwonnica, najstarszy drewniany praski zabytek

2025-04-16 07:12

[ TEMATY ]

pożar

dzwon

Stołeczny Konserwator Zabytków FB/zrzut

Na Kamionku w Warszawie spłonęła zabytkowa drewniana dwukondygnacyjna dzwonnica przy konkatedrze M.B. Zwycięskiej. "To jeden z najstarszych zachowanych zabytków dzielnicy. Pożar pojawił się ok. godziny 17.15 i szybko objął cały obiekt. Przez ponad dwie godziny na miejscu trwała akcja gaśnicza, a potem zabezpieczanie terenu. Oględziny przeprowadziła też Policja" - poinformował Stołeczny Konserwator Zabytków.

W akcji gaśniczej uczestniczyło sześć zastępów strażaków. Na miejscu zdarzenia interwencję podjęli Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków oraz Stołeczny Konserwator Zabytków.
CZYTAJ DALEJ

Zakaz fotografowania wchodzi w życie. Za złamanie przepisów mandat, areszt, a nawet konfiskata sprzętu

2025-04-15 09:40

[ TEMATY ]

fotografia

zakaz

Wzór znaku/Dziennik Ustaw

Od przyszłego tygodnia robiąc zdjęcie trzeba będzie się dobrze rozejrzeć. Kilkadziesiąt tysięcy obiektów zostanie bowiem objętych zakazem fotografowania. To efekt wejścia w życie ustawy o obronie ojczyzny. Na liście są obiekty wojskowe, ale nie tylko. Złamanie zakazu będzie surowo karane - informuje Polsat News.

Rejs po Świnoujściu będzie można niebawem utrwalić, ale tylko we wspomnieniach. Zdjęcia będą kategorycznie zakazane.
CZYTAJ DALEJ

Drobiarze: na Wielkanoc jaj nie zabraknie, ceny wyższe niż jesienią

2025-04-16 10:28

[ TEMATY ]

Wielkanoc

ceny

jaja

będzie drożej

Karol Porwich/Niedziela

Jaj na święta wielkanocne nie zabraknie, produkcja przekracza krajowe zapotrzebowanie, jednak ceny kształtują się w zależności od popytu, jest drożej niż jesienią - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) Katarzyna Gawrońska.

Duża skala produkcji jaj w Polsce gwarantuje, że nie zabraknie ich w sklepach nawet w okresie wzmożonego zapotrzebowania na ten produkt, tj. przed świętami wielkanocnymi. Polska produkuje więcej niż wynoszą krajowe potrzeby, wykraczając znacząco poza średnią światową. Potencjał produkcyjny zapewnia polskim konsumentom bezpieczeństwo żywnościowe - wyjaśniła Gawrońska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję