Reklama

Z zakonnej kuchni

Krokiety dziennikarskie

Krokiety od lat goszczą na naszych stołach i niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym nadzieniem. Dziś polecamy je w nieco odmiennej wersji.

Niedziela Ogólnopolska 22/2017, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

robert6666 /Fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
• 1 szklanka mąki, 1 jajko, ¾ szklanki mleka zmieszanego z wodą (pół na pół), sól, 1 łyżka oleju

Farsz:
• 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, kilka średniej wielkości parówek, jajko i bułka tarta do obtoczenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

Składniki ciasta połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste, można dodać wody. Usmażyć naleśniki.

Przygotować farsz: na rozgrzanym tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i razem udusić. Dodać koncentrat, przyprawy i dusić jeszcze przez kilka minut. Parówki ugotować (jeśli są w plastikowej osłonce, należy ją zdjąć). Na naleśniku rozsmarować farsz pieczarkowy, ułożyć kawałki parówki, zwijać w krokieciki. Przed podaniem obtoczyć w jajku i bułce tartej, następnie podsmażyć, rumieniąc z obu stron.

2017-05-24 09:58

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W ubogich służą Jezusowi

Niedziela lubelska 52/2021, str. IV

[ TEMATY ]

kuchnia

Krasnystaw

Paweł Wysoki

Jubileuszowe spotkanie w parafialnej stołówce

Jubileuszowe spotkanie w parafialnej stołówce

Od 20 lat przy parafii Trójcy Przenajświętszej w Krasnymstawie działa Kuchnia dla Ubogich im. Matki Teresy z Kalkuty.

Dzieło miłosierdzia powstało z inicjatywy ówczesnego proboszcza ks. Ryszarda Winiarskiego dla uczczenia jubileuszowego roku 2000. Było odpowiedzią na wołanie Jana Pawła II o to, by chrześcijanie mieli wyobraźnię miłosierdzia i stawali się w codziennym życiu narzędziami i znakami Bożego Miłosierdzia. Kamień węgielny pod budowę poświęcił w 1999 r. papież Jan Paweł II. Dwa i pół roku później, 9 grudnia 2001 r., kuchnię uroczyście pobłogosławił abp Józef Życiński. Następnego dnia ubodzy spożyli w niej pierwszy posiłek. Od tego czasu przez 20 lat codziennie po ciepły obiad i prowiant przychodzi nawet 250 osób.

CZYTAJ DALEJ

Prośmy Pana Boga, aby pomnażał naszą wiarę

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 14, 7-14.

Sobota, 27 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Zapowiedź - #PodcastUmajony na naszym portalu już od 1 maja!

2024-04-28 07:35

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

#JezusowaKardiologia

Mat.prasowy

Zapraszamy na codzienne refleksje maryjne przygotowane dla naszego portalu na maj 2024 r. przez ks. Tomasza Podlewskiego.

Startujemy 1 maja 2024 roku, zaraz po północy. Do usłyszenia!

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję