Żeberka są wizytówką tradycyjnej polskiej kuchni. Miód dodaje im delikatności, musztarda zaś podkreśla ich charakter. Połączenie tych dwóch smaków to proponowana przez nas opcja przygotowania żeberek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Sióstr Nazaretanek.
Składniki:
• 1-1,5 kg żeberek (6-7 porcji)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki musztardy
• olej
• 1 cebula
• przyprawy: sól, pieprz, imbir, kminek
Wykonanie:
Żeberka natrzeć solą i pieprzem, obsypać imbirem i kminkiem. Zostawić na 2 godziny w lodówce. Miód wymieszać z musztardą i posmarować mięso. Ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Żeberka obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki, następnie dodać pokrojoną cebulę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1-1,5 godziny w temp. 150oC.