Reklama

Truskawkowa panna cotta

Niedziela Ogólnopolska 23/2018, str. 58

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Panna cotta to pyszny włoski deser.
Powstaje z gotowanej śmietany, cukru, wanilii. Łatwy do przygotowania, smakuje nadzwyczajnie. Można go podać z sosem z letnich owoców.

Składniki:
• 20 dag świeżych truskawek
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 5 dag cukru
• cukier wanilinowy
• 8 płatków żelatyny
• 150 ml mleka skondensowanego
• 200 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 10 min. Do kwaśnej śmietany wsypać oba cukry i wymieszać. Zagotować mleko skondensowane. Odstawić i rozpuścić w nim odciśniętą i napęczniałą żelatynę.
Dodać śmietanę z cukrami i ubitą na sztywno kremówkę. Truskawki zmiksować i wymieszać z 2/3 masy śmietanowej. Rozłożyć do foremek. Dopełnić białą masą i wstawić na noc do lodówki.
Wyjąć z foremek. Przybrać według uznania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2018-06-06 10:33

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Daniel Obajtek: Rogatą mam duszę

2025-03-21 17:32

[ TEMATY ]

Daniel Obajtek

PKN Orlen

Daniel Obajtek

Daniel Obajtek

W częstochowskim Muzeum Monet i Medali św. Jana Pawła II odbyło się otwarte spotkanie z europosłem Danielem Obajtkiem, byłym prezesem Orlenu. Europoseł komentował ostatnie wydarzenia polityczne a przy okazji promował swoją nową książkę „Daniel Obajtek. Jeszcze nie skończyłem”.

"To muzeum jest wyjątkowe. Przede wszystkim to muzeum przypomina nam o naszym dziedzictwie. Przypomina nam o tym, że jesteśmy wielkim narodem. Przypomina nam o wielkim Polaku, który wniósł niesamowity dorobek w życie chyba każdego z nas, który był niezłomny, który szedł do przodu, który wierzył w Polskę, który myślał jak Polak, mówiąc wieloma językami, ale myślał po polsku" – mówił Daniel Obajtek podczas spotkania z mieszkańcami Częstochowy, które odbyło się w Muzeum Monet i Medali.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł o. Adam Schulz SJ, pierwszy rzecznik Konferencji Episkopatu Polski

2025-03-22 08:12

[ TEMATY ]

jezuici

Konferencja Episkopatu Polski

o. Adam Schulz SJ

pierwszy rzecznik

jezuici.pl

o. Adam Schulz SJ

o. Adam Schulz SJ

21 marca br., przed godziną 23.00, w infirmerii Kolegium Jezuitów w Gdyni, zmarł o. Adam Schulz SJ, pierwszy rzecznik Konferencji Episkopatu Polski oraz przewodniczący Rady Ruchów Katolickich. Odszedł do Pana w 74. roku życia, 54. roku powołania zakonnego i 46. roku kapłaństwa.

Adam Schulz urodził się 18 marca 1952 r. w Gdańsku jako jedno z dwojga dzieci Cyryla i Krystyny z Dzięgielów. Po ukończeniu szkoły podstawowej w 1966 r. uczęszczał do Technikum Budowy Okrętów w Gdańsku w latach 1966-1971, gdzie w 1971 roku zdał maturę.
CZYTAJ DALEJ

W „Godzinie dla Ziemi” światła na kopule Bazyliki św. Piotra zostaną wyłączone

2025-03-22 09:18

[ TEMATY ]

Watykan

Bazylika św. Piotra

Godzina dla Ziemi

akcja ekologiczna

Bożena Sztajner/Niedziela

Z okazli „Godziny dla Ziemi”, organizowanej w sobotę 22 marca przez organizację ekologiczną WWF, od 20.30 do 21.30 zostaną wyłączone światła na kopule Bazyli św. Piotra w Watykanie.

Jest to okazja i symboliczne działanie, mające na celu przypomnienie o konieczności dbania o środowisko naturalne Ziemi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję