Na karnawał polecamy oponki według receptury siostry Barbary. Najlepiej zrobić je własnoręcznie w długie zimowe wieczory.
Składniki:
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1 kg sera bardzo dobrze zmielonego (musi być bez grudek)
8 jajek dużych (małych 10)
8 płaskich łyżek cukru
3 szklanki mąki (jeżeli ser jest mokry, trzeba dać 1 szklanki więcej)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka spirytusu
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania dodawać ser i przesiana mąkę. Na końcu dodać sodę i spirytus (ewentualnie ocet). Gotowe ciasto zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Rozwałkować na grubość 2 centymetrów. Wykrawać duże kółka, w środku mały otworek. Smażyć na głębokim oleju z obu stron na rumiano. Wykładać na półmisek z papierowa serwetką. Gdy wsiąknie tłuszcz, przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najlepsze są świeże.