Składniki:
• 2 duże cukinie lub 2 bakłażany
• 2 łyżki mąki
• 2 jajka
• 2-3 łyżki bułki tartej
• olej lub oliwa do smażenia
• sól
Wykonanie:
Umyte cukinie pokroić w skośne plastry o grubości ok. 1 cm – końce należy odrzucić. Jeśli potrawę przygotowujemy z bakłażanów, po usunięciu szypułki trzeba pokroić je w plastry tej samej grubości, następnie oprószyć solą i na 15 min zostawić na sicie, po czym przełożyć na papierowy ręcznik i dokładnie wysuszyć. Warzywa panierować w mące, rozkłóconych jajkach, i tartej bułce.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor ok. 2 min z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu