Reklama

Z zakonnej kuchni

Kluski śląskie nadziewane mięsem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko
farsz:
mięso z rosołu
sól, pieprz

Wykonanie:
Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę lub, jeśli już przestygły, zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć je do miski, wygładzić powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną z nich wyjąć, a miejsce po niej wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Można też dodać trochę warzyw z rosołu (trzeba uważać, by nie przesadzić i nie powstało nadzienie warzywne). Doprawić solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Na stolnicy, podsypanej mąką, z masy ziemniaczanej uformować wałek o grubości 5 cm i pokroić go na kawałki (ok. 8 cm). Każdy kawałek rozpłaszczyć, wypełnić nadzieniem mięsnym, zlepić brzegi i uformować kulki. Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować ok. 2 min. Podawać gorące, okraszone przesmażoną cebulą, boczkiem lub bułką tartą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-10-20 21:53

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Posty nakazane zachowywać

Niedziela warszawska 46/2003

monticellllo/pl.fotolia.com

Przykazania kościelne są zaproszeniem do współodpowiedzialności za Kościół Zachęcają do przemyśleń, czy wiara ma wynikać z tradycji, czy z przekonania
CZYTAJ DALEJ

Święcenie pokarmów

Kościół ustanowił sakramentalia, czyli „święte znaki, które z pewnym podobieństwem do sakramentów oznaczają skutki, przede wszystkim duchowe. Sakramentalia nie udzielają łaski Ducha Świętego na sposób sakramentalny, lecz przez modlitwę Kościoła uzdalniają do przyjęcia łaski i dysponują do współpracy z nią. Wśród sakramentaliów znajdują się najpierw błogosławieństwa (osób, posiłków, przedmiotów, miejsc). Każde błogosławieństwo jest uwielbieniem Boga i modlitwą o Jego dary” (KKK 1667-1671). Modlitwa i błogosławienie pokarmów znane jest już w Starym Testamencie, czyni to także Jezus: „On tymczasem wziął pięć chlebów i dwie ryby, podniósł wzrok ku niebu, pobłogosławił je, połamał i dawał uczniom, aby rozdawali ludziom” (Łk 9, 16).
CZYTAJ DALEJ

Ksiądz z osiedla: warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejsza w Wielkanocy

2025-04-19 07:54

[ TEMATY ]

Wielkanoc

archiwum prywatne

ks. Rafał Główczyński

ks. Rafał Główczyński

Warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejszym elementem Wielkanocy. Od święcenia pokarmów ważniejsze jest uczestnictwo w Triduum Paschalnym, szczera spowiedź i przyjęcie Jezusa w Eucharystii - powiedział PAP ks. Rafał Główczyński, prowadzący na YouTube kanał Ksiądz z osiedla.

W Wielką Sobotę w Kościele katolickim przez cały dzień trwa święcenie pokarmów i adoracja Chrystusa złożonego do grobu. Tego dnia wierni przychodzą do kościołów ze święconkami w koszykach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję