Młode kłącza są spożywane jako warzywo, starsze suszy się i używa jako przyprawę. Do celów kulinarnych wybiera się świeży imbir, suszony w proszku lub produkty z imbiru (imbir kandyzowany albo marynowany, ocet imbirowy, piwo imbirowe itp.).
W celach leczniczych zastosowanie ma głównie świeży korzeń imbiru, suszony imbir w proszku i olejek imbirowy.
Świeży korzeń imbiru stosuje się dla poprawy trawienia, w procesie odchudzania, normalizacji stolca, oczyszczenia i leczenia wątroby.
Jako środek przeciwzapalny, do leczenia stawów, reumatyzmu, chorób układu krążenia używa się suszonego mielonego imbiru.
Do kąpieli, jako produkt kosmetyczny, do aromatyzowania powietrza najczęściej stosuje się olejek imbirowy – w niektórych przypadkach można go zastąpić świeżym korzeniem imbiru.
Imbir suszony w kawałkach jest ostrzejszy niż świeży, dlatego zaleca się namoczyć go przed użyciem. Suszony imbir w proszku ma zupełnie inny smak i aromat.
Kupując imbir w proszku i produkty z imbiru, zawsze trzeba zwrócić uwagę na datę ważności.
Imbir jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które nadają mu właściwości prozdrowotne.
Imbir wywodzi się z obszarów Azji. Jest uprawiany w Afryce, Indiach oraz innych tropikalnych regionach świata. Niestety, nasz klimat nie sprzyja uprawie imbiru w glebie. Możliwa jest jednak jego uprawa w doniczce. Obok imbiru świeżego, dostępnego w sklepach, w Polsce można kupić imbir w proszku lub w postaci tabletek, kapsułek, syropu, soku czy nalewek.
Polska pokonała w Chorzowie Finlandię 3:1, a Holandia na wyjeździe dość szczęśliwie wygrała z Litwą 3:2 w niedzielnych meczach grupy G eliminacji piłkarskich mistrzostw świata.
Gola dla biało-czerwonych nr 86 w 160. występie w drużynie narodowej zdobył kapitan Robert Lewandowski. W drugim kolejnym meczu na listę strzelców wpisał się Matty Cash, który otworzył wynik spotkania z Finami. Trzeci bramkę dla gospodarzy zdobył Jakub Kamiński. Polska drużyna zrewanżowała się Finlandii za czerwcową porażkę 1:2 w Helsinkach.
Zastanawiasz się, jak wspierać odporność swojego dziecka przez cały rok? Układ immunologiczny maluchów dopiero się rozwija, co sprawia, że są one bardziej narażone na infekcje. Kluczem do wzmocnienia zdrowia najmłodszych jest zbilansowana dieta bogata w witaminy, aktywność fizyczna, odpowiedni sen oraz codzienna higiena. Odkryj, jak zdrowy styl życia i właściwe nawyki mogą skutecznie wesprzeć naturalne mechanizmy obronne organizmu Twojego dziecka.
Odporność u dzieci odgrywa kluczową rolę w ich zdrowiu, chroniąc przed różnymi bakteriami, wirusami i grzybami. Ponieważ ich układ immunologiczny dopiero się rozwija, maluchy są bardziej narażone na infekcje niż dorośli. System ten dzieli się na odporność wrodzoną, obecną od narodzin, oraz nabywaną, która wzmacnia się z biegiem lat dzięki kontaktowi z patogenami lub szczepionkom. Wzmacnianie odporności dziecka jest istotne przez cały rok. Układ immunologiczny wymaga czasu oraz odpowiednich warunków do optymalnego rozwoju i skutecznego działania. Szczególnie jesienią i zimą rośnie ryzyko infekcji, co sprawia, że profilaktyka zdrowotna nabiera szczególnego znaczenia.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.