Składniki: 50 dag dyni
1 marchewka
1 ziemniak
wywar z rosołu lub łyżka masła klarowanego
śmietana
sproszkowana słodka papryka
sproszkowany imbir
kurkuma
sól, pieprz
Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki, dodajemy marchewkę i ziemniaka. Zalewamy rosołem, tak by przykrył warzywa (jeśli nie mamy wywaru, możemy zalać wodą i dodać masło klarowane). Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia, następnie miksujemy. Przyprawiamy do smaku: papryką, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, ozdobione kleksem śmietany.
W wielu włoskich rodzinach przy świątecznym stole ponownie zabraknie dzieci. Ich miejsca zajmują zwierzęta. Jak podał urząd statystyczny, od 2006 r. odsetek bezdzietnych par w wieku poniżej 65 lat posiadających zwierzęta domowe wzrósł o 10 punktów procentowych: z 38 do 47,9 proc. Zwierzęta domowe to jedyna populacja, która wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat we Włoszech.
Wielokrotnie przestrzegał przed tym Franciszek: „Istnieje kultura, w której przedkłada się posiadanie psów i kotów nad posiadanie dzieci” – mówił przed rokiem argentyński papież.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.