Składniki
ciasto:
2 całe jajka + 3 żółtka
1 szklanki cukru
250 g masła roślinnego (małe opakowanie)
2 szklanki (płaskie) mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kg śliwek
kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
cukier wanilinowy
1/3 opakowania masła roślinnego (małego)
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną, bladą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy po łyżce masła roślinnego. Następnie dodajemy na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę przekładamy na foremkę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Następnine układamy na niej umyte i wypestkowane śliwki (dość gęsto), skórką do spodu. Z podanych wyżej składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu