Reklama

Z zakonnej kuchni

Brownie z cukinią

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
1,5 średniej cukinii
7 łyżek roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki kakao
2 paski gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)
Polewa:
3-4 paski gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)

WYKONANIE:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj i obierz cukinię, zetrzyj ją na najmniejszych oczkach tarki do dużej miski.
Usuń nadmiar wody, np. ręcznikiem papierowym lub przez odciśnięcie. Do startej cukinii dodaj roztopione masło, jajko, ksylitol lub erytrol i aromat wanilii; wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję standardowego ciasta czekoladowego. Jeżeli jest za suche, możesz dodać trochę wody.
Wykorzystaj 1/2 dużej blachy lub mniejszą. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej masę. Piecz ok. 30 min do tzw. suchego patyczka.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
Upieczone ciasto posmaruj przygotowaną polewą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-11-22 20:57

Oceń: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Empanada z tuńczykiem

Tradycyjną hiszpańską potrawę poleca Dobrochna Banaszkiewicz. Częstochowianka z urodzenia, po studiach muzycznych w Madrycie została tam na stałe. Gotowanie, po muzyce, to jej druga pasja. Jeśli tylko znajduje czas między jednym a drugim koncertem, poświęca go jej. W swoim domu wprowadziła wiele polskich potraw, dominują jednak hiszpańskie.

35 dag mąki 2 dag drożdży 3 dag masła 2 jajka 60 ml wody 60 ml mleka duża szczypta soli
CZYTAJ DALEJ

Zmarł śp. Franciszek Ryś, Tata kard. Grzegorza Rysia

2025-04-15 16:25

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archidiecezja Łódzka

Dnia 15 kwietnia br. zaopatrzony Świętymi Sakramentami w 92. roku życia odszedł do Pana śp. Franciszek Ryś, Tato kardynała Grzegorza Rysia, metropolity łódzkiego. 
CZYTAJ DALEJ

Zmarł śp. Franciszek Ryś, Tata kard. Grzegorza Rysia

2025-04-15 16:25

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archidiecezja Łódzka

Dnia 15 kwietnia br. zaopatrzony Świętymi Sakramentami w 92. roku życia odszedł do Pana śp. Franciszek Ryś, Tato kardynała Grzegorza Rysia, metropolity łódzkiego. 
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję