Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Czym jest insulinooporność

O insulinooporności (IO) mówimy wtedy, gdy komórki nabywają oporności na działanie insuliny. Duże wyrzuty tego hormonu dają sygnał do magazynowania tłuszczu, a to powoduje tycie, szczególnie w obrębie jamy brzusznej, w postaci tzw. oponki.

Niedziela Ogólnopolska 25/2022, str. 48

[ TEMATY ]

dieta

dietetyk

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroby związane z insulinoopornością:

Zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, zespół policystycznych jajników (PCOS), choroby układu sercowo-naczyniowego, obturacyjny bezdech senny, choroby tarczycy – głównie Hashimoto, zaburzenia lipidowe – hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nowotwory.

Zalecenia dietetyczne w IO

• Produkty zbożowe: pieczywo z pełnego przemiału, żytnie, na zakwasie lub chleb typu graham, z ziarnami; musli wielozbożowe: żytnie, płatki owsiane, gryczane, orkiszowe, jęczmienne, otręby owsiane, zarodki zbożowe, amarantus, kasza pęczak, kasza gryczana, nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane, komosa ryżowa, mąka pełnoziarnista.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• Warzywa: surowa marchew, surowy burak, pietruszka, sałata, pomidor, ogórek, papryka, cebula, brokuł, kalafior, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta biała, ogórek kiszony, fasolka szparagowa, soczewica, cukinia, kabaczek, bakłażan, brukselka, por, seler, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepa, rzodkiewka, cykoria, botwinka, rzeżucha, kiełki, dynia, batat; pieczarki.

• Owoce – w ograniczonych ilościach: grejpfruty, owoce jagodowe, maliny, truskawki, mango, cytryny, limonki, kiwi, morele, agrest, porzeczki, papaje, jeżyny, granaty, awokado, zielone banany w połączeniu z orzechami, nasionami słonecznika i dyni, siemieniem lnianym.

Reklama

• Mięso – chude, bez skóry: z kurczaka wolnego chowu, indyka, gęsi, kaczki, królika, wołowina, chuda wieprzowina (szynka, schab, polędwiczki), dziczyzna, wędliny domowe bez glutaminianu sodu i konserwantów.

• Ryby: wszystkie morskie i słodkowodne, świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, tilapia, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk w sosie własnym.

• Nabiał: ser twarogowy chudy lub półtłusty, jogurty naturalne, kefiry; jako dodatki: mozzarella i feta.

• Tłuszcze – wprowadźmy do codziennej diety 3-4 łyżki tłuszczów roślinnych dobrej jakości, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej kukurydziany, ryżowy, z pestek dyni, lniany; należy wybierać oleje w ciemnych szklanych butelkach.

• Płyny – trzeba wypijać dziennie ok. 1,5-2 l napojów takich jak: woda niskosodowa, herbaty ziołowe – z pokrzywy, morwy, czystka, ze skrzypu, herbaty zielone, czerwone i białe oraz świeżo sporządzone soki warzywne (można pić te w kartonie).

• Przyprawy – świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, kolendra, melisa, mięta, szałwia, kminek, natka pietruszki, czosnek; przyprawy suszone: pieprz czarny, cytrynowy, ziołowy, czubrica, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chilli; oraz: ocet balsamiczny i winny, musztarda, chrzan, skórka i sok z cytryny, limonki, ketchup z ok. 70-procentową zawartością pomidorów.

Co trzeba zrobić, by obniżyć glikemię posiłków?

• Gotować krótko, al dente;

• gotować na parze, a nie w wodzie;

• zamrozić pieczywo, przechowywać w lodówce produkty skrobiowe, np. ziemniaki, przed jedzeniem (retrogradacja);

Reklama

• wybierać mniej dojrzałe owoce i warzywa;

• jeść owoce nieprzetworzone – nie w postaci musów, dżemów, soków.

Dodatkowo czynnikiem nie do przecenienia przy IO jest regularna aktywność fizyczna.

2022-06-14 11:17

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fleksitarianizm

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 54

[ TEMATY ]

dieta

koktajl

Adobe.Stock

Jest stosunkowo nowym sposobem odżywiania, coraz częściej jednak wybieranym przez Polaków.

Opiera się on na konsumpcji roślin, natomiast żywność odzwierzęca, tj. mięso, wędliny, ryby, owoce morza, spożywana jest sporadycznie, najczęściej gdy jesteśmy w gościach, na wycieczce lub w restauracji. Dla fleksitarian istotną kwestią jest świadome i racjonalne odżywianie oraz odpowiedni dobór produktów podczas zakupów. Dlatego jeśli już korzystają z wyrobów mięsnych, to szukają mięsa pochodzenia ekologicznego, z prywatnych gospodarstw, wysokiej jakości. Są świadomi, że produkty mięsne ogólnodostępne w sklepach są bardzo niskiej jakości, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, a procentowa zawartość czystego mięsa jest w nich znikoma – przewagę mają białko sojowe, glukoza i skrobia modyfikowana. Fleksitarianie stawiają na profilaktykę chorób metabolicznych, rezygnując z codziennego jedzenia tego typu żywności. Spożywają natomiast spore ilości warzyw i owoców w każdej postaci: surowe, gotowane, pieczone, w formie soków czy koktajli. W ich jadłospisie obecne są zboża pełnoziarniste, kasze, płatki i pseudozboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus. Spożywają białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Wybierają również nabiał zwierzęcy oraz produkty roślinne zastępujące go, tj. śmietany i jogurty, mleka roślinne. Często sięgają po orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki, jaja, świeże przyprawy i zioła.
CZYTAJ DALEJ

Arcybiskup Wacław Depo udzielił dyspensy na 26 grudnia

2025-12-10 09:05

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

dyspensa

archidiecezja częstochowska

Archidiecezja Częstochowska

Arcybiskup Wacław DEPO, Metropolita Częstochowski, udzielił dyspensy od obowiązku zachowania pokutnego charakteru piątku oraz od obowiązku wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych na 26 grudnia br., czyli na święto Św. Szczepana, tradycyjnie obchodzone jako drugi dzień świąt Narodzenia Pańskiego.

Przeczytaj także: 26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych?
CZYTAJ DALEJ

Spotkanie opłatkowe

2025-12-10 18:56

Biuro Prasowe AK

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” spotkała się w środę 10 grudnia na tradycyjnym spotkaniu opłatkowym w Ośrodku Konferencyjno-Wypoczynkowym „Hyrny” w Zakopanem. W spotkaniu wziął udział abp Marek Jędraszewski.

Wydarzenie rozpoczęło się od koncertu kolęd i pastorałek w wykonaniu kapeli „Dziewięćsił”. – Dla nas, jako ludzi „Solidarności”, wartości chrześcijańskie i nauka społeczna Kościoła są dla nas bardzo ważne, bo wiemy, że Święta Bożego Narodzenia to święta rodzinne, dlatego dzisiaj spotykamy się w naszej rodzinie „Solidarności” – mówił Piotr Duda, przewodniczący Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” witając wszystkich gości, a wśród nich „przyjaciela Solidarności” – abp. Marka Jędraszewskiego. Podziękował mu za wszelkie dobro, które w swojej pracy duszpasterskiej pracy przekazywał nie tylko ludziom „Solidarności”, ale wszystkim polskim patriotom. Administrator apostolski Archidiecezji Krakowskiej otrzymał okolicznościowy medal „Solidarności” przygotowany na 45. rocznicę jej powstania, z krzyżami gdańskimi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję