Reklama

Z zakonnej kuchni

Bigos z białej kapusty

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
główka białej kapusty (ok. 1,5 kg)
400 g mięsa z łopatki
2-3 marchewki (ok. 350 g)
2 szklanki wody
1 cebula
150 g lekko podwędzanej kiełbasy
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżeczki majeranku
1 łyżeczki kminku
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego

WYKONANIE:
Mięso umyj i pokrój w grubszą kostkę (3 x 3 cm). Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie i pieprz oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 min. W tym czasie obierz marchewki, pokrój je na grube kawałki (ok. 5 cm) i poszatkuj kapustę. Marchewki i kapustę dodaj do gotującego się mięsa. Duś na wolnym ogniu przynajmniej godzinę. Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni na odrobinie tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i również przesmaż. Kiełbasę z cebulą dodaj do bigosu. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i cukrem, kminkiem i majerankiem oraz koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 15 min. Pamiętaj, że bigos, podobnie jak tradycyjny, im dłużej gotowany, tym jest lepszy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-08-09 12:38

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Obiad bez mięsa

Dania bezmięsne są dedykowane nie tylko wegetarianom. Smaczne jedzenie bez mięsa nada się na każdą okazję. Zwłaszcza w czasie Wielkiego Postu warto się pokusić o przygotowanie bezmięsnych potraw. Pozwoli to zregenerować nasz organizm, ale także będzie doskonałą okazją, by poznać nowe smaki.

Lazanie ze szpinakiem
CZYTAJ DALEJ

Nie wystarczy tylko modlić się do Boga. Co jeszcze?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 21. 24-27.

Czwartek, 4 grudnia. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Jana Damasceńskiego, prezbitera i doktora Kościoła albo wspomnienie św. Barbary, dziewicy i męczennicy
CZYTAJ DALEJ

Diamentowe pióro

2025-12-05 10:14

Magdalena Lewandowska

Zwycięzcą tegorocznego Diamentowego Pióra została Aleksandra Kossak z Liceum Ogólnokształcącego im. Henryka Sienkiewicza w Nowej Rudzie.

Zwycięzcą tegorocznego Diamentowego Pióra została Aleksandra Kossak z Liceum Ogólnokształcącego im. Henryka Sienkiewicza w Nowej Rudzie.

– Te prace pokazują piękne, wyjątkowe i głębokie pisanie ludzi młodych – mówi ks. Jerzy Babiak

Znamy już tegorocznych zwycięzców Dolnośląskiego Konkursu Literackiego o Laur Diamentowego Pióra. I miejsce zdobyła praca Aleksandry Kossak z Liceum Ogólnokształcącego im. Henryka Sienkiewicza w Nowej Rudzie, II miejsce Kacper Wąsowicz z II Liceum Ogólnokształcącego w Świdnicy i trzecie ex aequo – Stanisław Skupień, IV Publiczne LO Zakonu Pijarów w Bolesławcu i Kajetan Lenik, Liceum Ogólnokształcące nr X we Wrocławiu. W konkursie wzięło udział 171 młodych uczestników z 26 miejscowości Dolnego Śląska. Zadaniem, przed jakim stanęli uczniowie, było napisanie pracy na jeden z dwóch tematów:
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję