Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Nasz redakcyjny przepiśnik

Karnawał to na całym świecie czas zabaw, a wraz z nimi smakowitych słodyczy. Choć w większości są smażone w głębokim tłuszczu, w tym czasie można sobie na nie pozwolić. Tym razem karnawałowe słodkości zaproponowane przez tych, którzy tworzą "Niedzielę".

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karnawałowe róże od Igi

SKŁADNIKI :
*1,5 szklanki mąki tortowej
*2 żółtka
*4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
*2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
*Dodatkowo: olej do smażenia, dowolna konfitura (pół słoiczka), cukier puder do oprószenia, mąka pszenna do posypania stolnicy, białko do smarowania

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
2. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy z nich nacinamy po bokach kilka razy.
3. Krążki układamy jeden na drugim – od największego do najmniejszego, ich środki smarujemy białkiem za pomocą pędzelka, a na koniec środek dociskamy palcem.
4. Róże smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Usmażone dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego lub tuby do dekoracji tortu. Na każdej różyczce wyciskamy rozetkę konfitury. Oprószamy cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Faworki od Marzenki

SKŁADNIKI :
*200 g mąki
*5 żółtek
*1 łyżka masła
*1-2 łyżek spirytusu, rumu lub wódki
*4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
*szczypta soli
*500 g tłuszczu do smażenia (olej lub smalec)

Reklama

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera lub ręcznie.
2. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na części.
3. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy cienko na grubość 1 mm.
4. Nożem (lub radełkiem) kroimy paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku paska robimy nacięcia, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
5. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz, faworki smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Hiszpańskie churros od Igi

SKŁADNIKI:
*30 g masła
*szczypta soli
*2 łyżki cukru
*200 g mąki pszennej
*2 jajka
*250 ml wody
*tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy lub smalec
*cukier puder do posypania
*polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu na opakowaniu

Wykonanie:
1. Wodę, masło, sól i cukier gotujemy, aż masło się rozpuści.
2. Wsypujemy całą mąkę i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
3. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy jedno jajko i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
4. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku do temperatury 180°C.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) np. w kształcie zamkniętej gwiazdki.
6. Ciasto wyciskamy na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Odcinamy je nożyczkami lub nożem.
7. Churros smażymy z dwóch stron, każda po ok. 2 min na złoto-brązowy kolor.
8. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe lub chłodne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Oponki serowe Marzenki

Reklama

SKŁADNIKI:
*400 g mąki
*300 g białego sera (przecisnąć przez praskę)
*2 jajka
*1/2 szklanki cukru
*6 łyżeczek gęstej śmietany
*6 łyżek oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
2. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki i środki krążka np. małym kieliszkiem.
3. Powstałe w ten sposób oponki smażymy na rozgrzanym oleju (tak jak pączki).
4. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Ciasteczka półfrancuskie Halinki

SKŁADNIKI:
*8 szklanek mąki
*500 g masła roślinnego
*1/2 litra gęstej śmietany
*4 żółtka
*40 g drożdży
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
2. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy foremkami ciasteczka, smarujemy białkiem (pędzelkiem) i maczamy w cukrze (najlepiej gruboziarnistym).
3. Pieczemy w temp. 180°C ok. 10 min na złoty kolor.

2024-01-09 11:42

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab z cytryną

Niedziela Ogólnopolska 51/2012, str. Dodatek 9

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

©Jacek Chabraszewski /fotolia.com

1 kg schabu wieprzowego bez kości 2 cytryny szklanka śmietany 1 łyżka posiekanej melisy sól pieprz tłuszcz
CZYTAJ DALEJ

Masakra parafialnej grupy młodzieżowej

2025-03-20 21:09

[ TEMATY ]

Meksyk

Adobe Stock

Katoliccy biskupi Meksyku z szokiem i oburzeniem zareagowali na zamordowanie ośmiu młodych osób z katolickiej grupy młodzieżowej w stanie Guanajuato. Konferencja Episkopatu Meksyku (CEM) wydała 19 marca oświadczenie, w którym jej przewodniczący, biskup Ramón Castro, zażądał zidentyfikowania sprawców i postawienia ich przed wymiarem sprawiedliwości. Biskupi zaapelowali również o zaangażowanie na rzecz pokoju. „Nadszedł czas, abyśmy się zjednoczyli i aby każdy z nas wziął na siebie odpowiedzialność za pokój w naszym kraju” - stwierdza oświadczenie.

Do przestępstwa doszło w niedzielny wieczór, kiedy uzbrojeni napastnicy wkroczyli do ośrodka parafialnego w mieście San José de Mendoza i strzelali do obecnych tam osób. Osiem ofiar było członkami duszpasterstwa młodzieży w parafii. Atak pozostawił ślady na domach i sklepach w okolicy. Naoczni świadkowie twierdzą, że sprawcy uciekli samochodami, ale jak dotąd nikogo nie aresztowano.
CZYTAJ DALEJ

Zostawiły w sercach wielki ślad

2025-03-22 19:26

Magdalena Lewandowska

Pochówkowi przewodniczył franciszkanin o. Dominik Banaś.

Pochówkowi przewodniczył franciszkanin o. Dominik Banaś.

Na Cmentarzu Osobowickim we Wrocławiu odbył się kolejny pochówek dzieci martwo urodzonych, których rodzice nie odebrali ze szpitala.

Wiele osób przybyło wspólnie się modlić i pożegnać dzieci utracone. Eucharystii i pochówkowi przewodniczył franciszkanin o. Dominik Banaś. W homilii wskazywał, by odpowiedzi na trudne pytania i ukojenia w bólu szukać na krzyżu Chrystusa. – Wpatrując się w krzyż, na którym wisi Jezus Chrystus, widzimy że Bóg umiera z miłości. Krzyż pokazuje nam, jak Bóg kocha człowieka, jak pragnie zbawić każdego człowieka. Bóg pragnie także zbawienia tych dzieci utraconych – tłumaczył franciszkanin. – Kiedy wpatrujemy się w przebity na krzyżu bok Jezusa, w Jego otwarte serce, zobaczymy, że tam wyryte jest imię każdego z nas. W sercu, które jest pełne miłości, w sercu, które przygarnia i pociesza każdego. To jest nasza nadzieja – przekonywał. Prosił rodziców doświadczający straty dziecka, by swoje serca złożyli w sercu Jezusa: – To dziecko jest dla nas niepowtarzalne, jedyne i ta strata ma prawo boleć i rozdzierać nasz serca, bo kochamy. Ale nie zapominajmy, że Bóg również kocha. Jeśli nasze zbolałe serce złożymy w Jego sercu, w sercu, które jest ogniskiem miłości, wtedy doznamy ukojenia i uleczenia Bożą miłością.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję