Sałatka z kurczakiem
SKŁADNIKI :
*mieszanka sałat
*filet z kurczaka
*2 pomarańcze
*garść ziaren słonecznika
*pestki granatu
*1 łyżka oleju
*zioła: majeranek, bazylia, tymianek
*sos: sok z 1 pomarańczy, po 1 łyżeczce miodu i musztardy, ząbek czosnku
*przyprawy: sól, biały pieprz
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka przypraw ziołami wymieszanymi z olejem, zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ugrilluj. Ostudź i pokrój w niedużą kostkę.
2. Pomarańcze obierz ze skórki, pokrój w plastry.
3. Słonecznik upraż na suchej patelni.
4. Wydrąż pestki z granatu.
5. Sok z pomarańczy połącz z miodem i musztardą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie utrzyj.
6. Sałatę przełóż do salaterki, następnie ułóż na niej kawałki kurczaka i pokrojone pomarańcze. Posyp pestkami granatu i uprażonymi ziarnami słonecznika. Podawaj z przygotowanym sosem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Golonka w kapuście
SKŁADNIKI :
*2 małe golonki
*2 marchwie
*1 cebula
*400 g kiszonej kapusty
*szczypta słodkiej papryki
*1 szklanka piwa
*przyprawa do karkówki
Reklama
Wykonanie:
1. Opłucz i osusz golonki, oprósz je przyprawą do karkówki oraz słodką papryka i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Wypłucz kapustę kiszoną i wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchwią oraz z cebulą pokrojoną w piórka.
3. Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty. Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 min w temp. 200°C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz jeszcze 20 min w 180°C.
Strogonow
SKŁADNIKI:
*500 g wołowiny – polędwicy, ligawy ewentualne rostbefu
*2 mniejsze ogórki kiszone
*1 mała cebula
*1 mała papryka czerwona
*3 pieczarki lub grzyby leśne
*2 łyżki mąki
*2 łyżki masła klarowanego do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*1,5 szklanki wody
*2 łyżki oliwy do smażenia
*przyprawy do gulaszu: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 spory listek laurowy
*marynata do mięsa: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki majeranku i kminku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, 2 łyżki oliwy
Reklama
Wykonanie:
1. Mięso pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrój plastry na nieduże, podłużne paski na jeden kęs.
2. Wymieszaj składniki na marynatę z mięsem. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
3. Po wyjęciu mięsa z lodówki rozłóż wszystkie jego kawałki na desce (razem z całą marynatą) i oprósz dwiema łyżkami mąki. Rozgrzej dość dużą patelnię (28 cm) lub rondel. Wlej dwie łyżki oliwy do smażenia i poczekaj, aż się dobrze nagrzeje, a następnie włóż mięso. Smaż na wysokiej mocy palnika przed 5 min – pozwól, by wołowina ładnie się zrumieniła.
4. Pieczarki pokrój w plasterki lub na większe kawałki. Cebulę obierz i poszatkuj. Małą czerwoną paprykę lub połówkę dużej oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój na małe kawałki – ok. 1,5 cm. Ogórki cienko obierz i pokrój w niewielką kostkę lub małe piórka.
5. Warzywa i pieczarki dodaj do mięsa i podsmażaj już na średniej mocy palnika przez ok. 5 min.
6. Następnie wlej 1,5 szklanki wody, dodaj koncentrat, listek laurowy oraz kulkę ziela angielskiego, którą przed dodaniem lekko rozgnieć płaską stroną noża. Delikatnie zamieszaj gulasz i poczekaj, aż zacznie się gotować.
7. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość patelni tylko lekko „mrugała”, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Strogonow będzie gotowy po 60-70 min duszenia.
Pieczeń po zbójnicku
SKŁADNIKI:
*1kg karkówki (ok. 10 plastrów)
*2-3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka majeranku
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki chili (ostrej papryki)
*1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
*2 łyżeczki soli
*1 łyżeczka miodu
*50 ml oliwy z oliwek
*kawałek twardego masła
Wykonanie:
1. Wymieszaj miód z oliwą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty majeranek, pieprz, obie mielone papryki i sól. Wymieszaj dokładnie na jednolitą pastę i natrzyj nią karkówkę. Owiń mięso folią spożywczą. Odłóż na noc do lodówki.
2. Ułóż karkówkę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, co pewien czas podlewaj mięso wytapiającymi się z niego sokami.
3. Pod koniec pieczenia rozłóż na karkówce pokrojone na kawałki masło i zdejmij przykrycie. Piecz jeszcze przez 10-15 min – aż skórka się zrumieni.