Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Przekąski na grilla

Proste i łatwe w przygotowaniu przekąski urozmaicą grillowe menu i będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi z grilla

SKŁADNIKI :
*10 sztuk zielonych szparagów
*oliwa z oliwek
*1 ząbek czosnku
*sól morska i mielony pieprz
*łyżka stołowa sosu sojowego

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w proporcjach 2:1 oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i solą i odstaw na 15 min.
2. Szparagi umyj w zimnej wodzie i odetnij ich zdrewniałe łodygi. Patyki do szaszłyków namocz (ok. 15 min) w zimnej wodzie i ponadziewaj na nie szparagi. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa marynatą.
3. Grilluj na aluminiowej tacce po 5-8 min z każdej strony.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mięsno-warzywne szaszłyki

SKŁADNIKI :
*pierś z kurczaka
*papryka czerwona i żółta
*czerwona cebula
*cukinia
Marynata:
*oliwa z oliwek
*sok z cytryny
*sól i pieprz
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Przygotuj marynatę z kilku łyżek oliwy i soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie zanurz pokrojone mięso i odstaw do lodówki na minimum 30 min.
2. Papryki, cukinię i cebulę pokrój na regularne kawałki, by wszystko równomiernie się grillowało. Nadziewaj warzywa i mięso naprzemiennie na specjalne szpilki lub patyczki. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa odrobiną oliwy.
3. Grilluj szaszłyki na ruszcie do momentu, w którym mięso będzie gotowe, czyli ok. 15 min. Co jakiś czas obracaj szaszłyki, by z każdej strony były dobrze przypieczone.

Grzanki z masłem czosnkowym

SKŁADNIKI:
*bagietka
*masło
*ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*sól i słodka papryka

Wykonanie:
1. Bagietkę pokrój ukośnie na małe kromki.
2. Parę łyżeczek masła zmieszaj dokładnie z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj sól i słodką paprykę. Takim masłem czosnkowym posmaruj każdą kromkę.
3. Pieczywo ułóż na aluminiowej tacce i grilluj do momentu, gdy będzie lekko złociste i chrupiące (3-5 min).

Reklama

Szaszłyki z halloumi

SKŁADNIKI:
Marynata:
*1 łyżka stołowa octu winnego
*2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*pieprz czarny
*sól
*tymianek suszony
*ząbki czosnku
Szaszłyki:
*cukinia
*ser halloumi

Wykonanie:
1. Halloumi odsącz z obu stron przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie pokrój ser w duże kostki, a cukinię w cienkie plastry.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w szklanej misce, na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Ser oraz plasterki cukinii obtocz w marynacie i nabij naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków. Gotowe szaszłyki grilluj ok. 5 min z każdej strony.

Łosoś z masłem ziołowym

SKŁADNIKI:
*filet z łososia bez skóry
*pieprz czarny cytrynowy
*sok z cytryny
*sól
Masło ziołowe:
*świeży koperek
*świeża mięta
*ząbki czosnku
*masło

Wykonanie:
1. Koperek, miętę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i połącz z masłem. Uformuj rulonik, zawiń w pergamin i schłodź, najlepiej w zamrażalniku.
2. Umyte i osuszone porcje łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą i pieprzem.
3. Grilluj 5 min z każdej strony na aluminiowej tacce. Na upieczonym, ciepłym łososiu ułóż cienkie wióry lub talarki masła ziołowego.

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kompot z suszu

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

79 lat temu zakończyła się II wojna światowa

2024-05-07 21:53

[ TEMATY ]

II wojna światowa

Walter Genewein

Wrzesień 1939, zdjęcie wykonane przez niemieckiego oficera gdzieś we Wrocławiu we wrześniu 1939 r. Przedstawia pojazdy niemieckich sił powietrznych przed wyjazdem do Polski

Wrzesień 1939, zdjęcie wykonane przez niemieckiego oficera gdzieś we Wrocławiu we wrześniu
1939 r. Przedstawia pojazdy niemieckich sił powietrznych przed wyjazdem do Polski

79 lat temu, 8 maja 1945 r., zakończyła się II wojna światowa w Europie. Akt kapitulacji Niemiec oznaczał koniec sześcioletnich zmagań. Nie oznaczał jednak uwolnienia kontynentu spod panowania autorytaryzmu. Europa Środkowa na pół wieku znalazła się pod kontrolą ZSRS.

Na początku 1945 r. sytuacja militarna i polityczna III Rzeszy wydawała się przesądzać jej los. Wielka ofensywa sowiecka rozpoczęta w czerwcu 1944 r. doprowadziła do utraty przez Niemcy ogromnej części Europy Środkowej, a straty w sprzęcie i ludziach były niemożliwe do odtworzenia. Porażka ostatniej wielkiej ofensywy w Ardenach przekreślała niemieckie marzenia o zawarciu kompromisowego pokoju z mocarstwami zachodnimi i kontynuowaniu wojny ze Związkiem Sowieckim. Wciąż zgodna współpraca sojuszników sprawiała, że dla obserwatorów realistycznie oceniających sytuację Niemiec było jasne, że wykluczone jest powtórzenie sytuacji z listopada 1918 r., gdy wojna zakończyła się zawieszeniem broni. Dążeniem Wielkiej Trójki było doprowadzenie do bezwarunkowej kapitulacji Niemiec oraz ich całkowitego podporządkowania woli Narodów Zjednoczonych.

CZYTAJ DALEJ

Polanica-Zdrój. XIII Ekstremalna Noc Fatimska już 10-11 maja

2024-05-08 20:45

[ TEMATY ]

Fatima

Noc Fatimska

Polanica‑Zdrój

o. Zdzisław Świniarski

Polanica Sokołówka

sercanie biali

ks. Mirosław Benedyk

Ekstremalna Noc Fatimska

Ekstremalna Noc Fatimska

Ojcowie sercanie biali zapraszają na XIII Ekstremalną Noc Fatimską, z piątku na sobotę, 10-11 maja br. Jest to jednocześnie zakończenie Jerycha Różańcowego, które będzie trwa od 4 do 10 maja do godz. 20.

PRZEBIEG:

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję