Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Ziemniaki w roli głównej

Jesienią, po wykopkach, na naszych stołach królują ziemniaki. Każdy region Polski ma swoje ulubione dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kotlety bieszczadzkie

SKŁADNIKI :
*1,5 kg ziemniaków
*70 dag kiszonej kapusty
*2 jajka
*4 łyżki mąki ziemniaczanej
*3 łyżki mąki pszennej
*sól
*pieprz
*kminek
*bułka tarta do obtoczenia
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę.
2. Kapustę odciśnij z kwasu, ewentualnie posiekaj. Ugotuj w wodzie do miękkości. Ugotowaną dobrze odciśnij z wody.
3. Do miski włóż zimne ziemniaki i kapustę. Wbij jajka. Wsyp mąki – ziemniaczaną i pszenną. Dodaj sól, pieprz oraz kminek i wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można jeszcze dodać mąki.
4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rumiano na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczonki z Zagłębia (z piekarnika)

SKŁADNIKI :
*1 kg ziemniaków
*1 marchewka
*2 cebule
*30-40 dag kiełbasy
*20 dag wędzonego boczku
*6 liści kapusty
*4 łyżki smalcu
*po 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
*sól, świeżo zmielony pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki, cebulę oraz marchew obierz i pokrój w plastry (ok. 2-3 mm).
2. Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę.
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem, na dnie ułóż 3-4 liście kapusty. Układaj warstwami ziemniaki, boczek, kiełbasę, cebulę, marchew, zieleninę i znów ziemniaki. Warstwy przesypuj solą i pieprzem. Postępuj tak do wyczerpania składników.
4. Na wierzch wyłóż resztę smalcu i pozostałe liście kapusty. Przykryj naczynie i piecz 60-90 min w temp. 180°C. Danie można też upiec w kociołku nad ogniskiem – ok. 1,5 godz.

Kluski żelazne z Łódzkiego

SKŁADNIKI:
*4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
*6 ziemniaków surowych
*3 łyżki mąki pszennej
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*sól

Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki obierz, przepuść przez maszynkę.
2. Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.
3. Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.
4. Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
5. Podawaj z sosem lub ze skwarkami.

Częstochowskie prażuchy

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*3 czubate łyżki mąki pszennej
*sól
*15 dag słoniny
*10 dag boczku

Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki opłucz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 min.
2. Odlej wodę tak, by w ziemniakach zostało jej ok. szklanki, posyp ziemniaki mąką, przykryj i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości (ok. 10 min).
3. Odlej pozostałą wodę, uważając, by wraz z nią nie wylać mąki. Ubij ziemniaki na jednolitą, gładką masę.
4. Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formuj kluski i układaj je na talerzach. Polej okrasą.

Kugiel znad Pilicy

Reklama

SKŁADNIKI:
*2,5 kg ziemniaków
*75 dag żeberek wieprzowych
*1 cebula
*sól
*pieprz
*przyprawa typu vegeta
*majeranek

Wykonanie:
1. Żeberka podziel na porcje, obsyp solą, pieprzem, przyprawą typu vegeta. Wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
2. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj jak na placki ziemniaczane.
3. Starte ziemniaki dopraw solą, pieprzem, przyprawą typu vegeta oraz majerankiem, wszystko wymieszaj.
4. Brytfankę lekko wysmaruj olejem.
5. Do brytfanki wlej najpierw trochę ziemniaków, potem ułóż żeberka i zalej je resztą ziemniaków.
6. Wstaw do piekarnika (temp. 200oC) na mniej więcej 2 godz. Po 10 min pieczenia, kiedy kugiel już przyschnie z góry, posmaruj go lekko olejem. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. do 180oC..

Placki z cukinią

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*50 dag cukinii (można użyć patisona lub kabaczka)
*2 cebule
*1 ząbek czosnku
*2 jajka
*1 szklanka mąki pszennej
*2 łyżeczki (płaskie) soli
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
*1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce do ziemniaków.
2. Cukinię obierz i zetrzyj na grubym oczku tarki. Odciśnij płyn.
3. Ziemniaki, cebule i cukinię połącz. Dodaj zmiażdżony czosnek, jajka, mąkę i przyprawy, wymieszaj.
4. Smaż na oleju jak placki ziemniaczane na złoty kolor.
5. Podawaj z kwaśną śmietaną.

2024-10-01 13:39

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przekąski na grilla

Proste i łatwe w przygotowaniu przekąski urozmaicą grillowe menu i będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań.

SKŁADNIKI : *10 sztuk zielonych szparagów *oliwa z oliwek *1 ząbek czosnku *sól morska i mielony pieprz *łyżka stołowa sosu sojowego
CZYTAJ DALEJ

Europejski Trybunał Praw Człowieka zajmie się sprawą ks. Michała Olszewskiego!

2025-03-28 20:31

[ TEMATY ]

Europejski Trybunał Praw Człowieka

Ks. Michał Olszewski

ETPCZ

Księża Sercanie

Ruszyło postępowanie przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka ws. tortur księdza Michała Olszewskiego - poinformował portal wPolityce.pl.

Postępowaniu nadano już sygnaturę. Przesłano też do Polski szczegółowe pytania w tej sprawie.
CZYTAJ DALEJ

Czy można zmusić człowieka, by uwierzył w Boga?

2025-03-29 20:45

[ TEMATY ]

wiara

Katechizm Wielkopostny

Adobe Stock

Wielki Post to czas modlitwy, postu i jałmużny. To wiemy, prawda? Jednak te 40 dni to również czas duchowej przemiany, pogłębienia swojej wiary, a może nawet… powrotu do jej podstaw?

Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Katechizm Kościoła Katolickiego oraz Youcat – katechizm Kościoła katolickiego dla młodych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję