Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Pigwa

To jeden z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 47/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

owoce

pigwa

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwotnie wywodzi się z Azji, lecz za największych jej producentów uznaje się kraje takie jak: Turcja, Chiny, Argentyna, Maroko czy Rumunia. W Polsce uprawiana jest na małą skalę. Duże białe lub różowe kwiaty pigwy osadzone są na krzewie bądź niewielkim drzewie. Owoce pigwy dojrzewają w okolicach października, jednak ze zbiorami warto poczekać do pierwszych przymrozków.

Surowa pigwa jest owocem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 57 kcal. Jest źródłem witamin: C, A, B1, B2, B3, B6, i kwasu pantotenowego. Dostarcza również żelaza, magnezu oraz boru, glinu i manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Smak miąższu pigwy uzależniony jest od odmiany. Owoc charakteryzuje się kwaśnym, a nawet gorzkim smakiem, w związku z czym nie spożywa się go w postaci surowej. Dzięki zawartości witaminy C oraz występującym w pigwie kwasom organicznym jest ona stosowana w profilaktycznych domowych kuracjach w okresie jesienno-zimowym. Pomaga w zwalczaniu infekcji, skracając czas jej trwania.

Zawartość witaminy A, kwasu foliowego oraz niacyny sprawia, że pigwa ma właściwości przeciwzapalne oraz antyalergiczne. W związku z tym polecana jest osobom z podrażnieniami oraz ze stanami zapalnymi skóry.

Reklama

Zawartość składników bioaktywnych przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi, regulacji poziomu glukozy, a także obniżania poziomu złego cholesterolu. Dzięki tym właściwościom pigwę zaleca się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Nasiona pigwy są idealnym środkiem na dolegliwości żołądkowe. Łagodzą niestrawność, zgagę, a także refluks żołądkowo-przełykowy. Zalecane są również podczas nadmiernej fermentacji jelitowej, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz osobom z wrzodami żołądka.

Owoce oraz nasiona pigwy wykazują właściwości przyspieszające trawienie, a także wspomagają przemianę materii. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do spożywania owoców pigwy. Na ilość i częstość spożycia tych owoców powinny jednak zwracać uwagę osoby ze stwierdzoną alergią, gdyż kontakt z alergenem może wywołać niepożądaną reakcję organizmu.

Pigwę spożywa się w formie przetworów – jest wykorzystywana do przyrządzania soków, syropów, galaretek czy dżemów. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik cytryny do herbaty czy dodatek do ciast. Z uwagi na fakt, że pigwę spożywa się w formie przetworów (często z zawartością cukru), ich spożycie musi być kontrolowane u osób z cukrzycą.

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nie dajmy się osteoporozie

Osteoporoza jest chorobą kości i polega na utracie ich mineralnej gęstości. W wyniku tych zmian kości stają się słabe i bardziej podatne na złamania.

Choroba ta występuje dość powszechnie u osób w starszym wieku, częściej u kobiet, rozwija się powoli, nie dając początkowo odczuwalnych objawów. Wiele osób dowiaduje się, że cierpi na osteoporozę dopiero wtedy, gdy dojdzie do złamania kości nadgarstka, kości biodrowej lub kręgów. W zaawansowanej chorobie do złamania np. kręgu może dojść nawet w wyniku zwykłej czynności, takiej jak schylenie się, niewielki wysiłek czy choćby kaszel.
CZYTAJ DALEJ

Bł. Bronisława – umartwiała się ścisłym postem, włosiennicą i rózgami

[ TEMATY ]

Św. Bronisława

pl.wikipedia.org

Obraz Widzenie bł. Bronisławy

Obraz Widzenie bł. Bronisławy

Bronisława pochodziła z Kamienia Śląskiego. Ur. się ok. 1200 r. w bogatej rodzinie Odrowążów, która wydała również św. Jacka i bł. Czesława. Była wychowywana w duchu pobożności i szlachetności. Mając 16-17 lat wstąpiła do klasztoru norbertanek w Krakowie. Bronisława ofiarnie pielęgnowała chorych, karmiła głodnych i rozdawała lekarstwa i ubrania. Przeżyła najazd tatarski.

Bronisława miała wielkie nabożeństwo do Męki Pańskiej. Kontemplowała cierpienia i śmierć Chrystusa. Prowadziła życie pełne wyrzeczeń. Umartwiała swe ciało ścisłym postem, sypianiem na twardej podłodze, czuwaniem, ostrą włosiennicą i rózgami. Miała objawienie Chrystusa, który obiecał: „Bronisławo, krzyż mój jest twoim, lecz i chwała moja twoją będzie”.
CZYTAJ DALEJ

US Open - Świątek awansowała do ćwierćfinału

2025-09-01 20:30

[ TEMATY ]

Iga Świątek

PAP/EPA/BRIAN HIRSCHFELD

Iga Świątek awansowała do ćwierćfinału wielkoszlemowego turnieju US Open w Nowym Jorku. Rozstawiona z numerem drugim polska tenisistka wygrała z Rosjanką Jekateriną Aleksandrową (nr 13) 6:3, 6:1. Spotkanie trwało godzinę i cztery minuty.

To było siódme spotkanie tych zawodniczek i piąta wygrana Świątek.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję