Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na piątkowy obiad

Zapiekane warzywa czy owoce świetnie nadają się na pyszny obiad bez mięsa. Można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek do ryb.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka z cukinią

SKŁADNIKI :
* 4 ziemniaki
* 1 duża cukinia
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju do smażenia
* 1 łyżeczka oregano
* 5 żółtek
* 250 ml śmietany 30%
* sól, pieprz
* 1 gałązka świeżego rozmarynu
* 15 dag sera feta
* 10 czarnych oliwek

Wykonanie:
1. Obierz ziemniaki i w całości wrzuć do gotującej się wody na 8 min.
2. Cukinię pokrój w plastry, a następnie grilluj na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zrumieni.
3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, przesmaż na 1 łyżce oleju wraz z oregano.
4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, cukinii i cebuli z czosnkiem.
5. W misce roztrzep żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
6. Masą jajeczną zalej warzywa. Dodaj listek rozmarynu, pokruszoną fetę i pokrojone w plasterki oliwki.
7. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekaj 30-40 min, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki z gorgonzolą

SKŁADNIKI :
* 3 średnio dojrzałe gruszki
* 10 dag gorgonzoli
* 1 łyżka miodu
* 3 łyżki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
* 1 łyżeczka oliwy
* kilka gałązek świeżej mięty

Reklama

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a w ich miejsce włóż gorgonzolę. Polej miodem, posyp posiekanymi orzechami.
2. Tak przygotowane gruszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku przez 25 min w temp. 180oC (góra-dół).
3. Podawaj ciepłe, ozdobione świeżą miętą.

Warzywa w glazurze

SKŁADNIKI:
* 3 marchewki
* 2 pietruszki
* 2 buraki
* mała dynia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka miodu
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
* 10 dag sera feta
* 2 łyżki dressingu balsamicznego
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Obierz marchewki, pietruszki, buraki i dynię, pokrój wszystko w spore kawałki i przełóż do dużej miski.
2. Dodaj oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, rozmaryn, dokładnie wymieszaj, tak aby warzywa były pokryte przyprawami.
3. Rozgrzej piekarnik do 200oC. Warzywa rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 min, mieszając warzywa od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane na brzegach.
4. Podawaj posypane pokruszoną fetą, skropione dressingiem balsamicznym i ozdobione natką pietruszki.
Jak zrobić dressing balsamiczny
1. Do miseczki wlej 2 łyżki octu jabłkowego.
2. Dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy.
3. Dodaj szczyptę soli.
4. Wlewaj 4 łyżki oliwy, cały czas mieszając.
5. Mieszaj, aż sos zrobi się bardziej gęsty, a składniki się połączą.
6. Możesz od razu polać dressingiem warzywa

Frytki z batatów (z piekarnika)

SKŁADNIKI:
* 3 bataty
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz, mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Bataty obierz, pokrój w słupki grubości 1,5 cm. Skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami.
2. Frytki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
3. Piecz ok. 20-25 min, do momentu, aż będą lekko przyrumienione i miękkie (można sprawdzić widelcem).

Parmigiana

SKŁADNIKI:
* 4 bakłażany
* ciasto naleśnikowe
* 1 duża cebula
* 1 marchewka
* 1 mały seler
* 1 pietruszka
* 1 l sosu pomidorowego
* 35 dag sera mozzarella lub gouda
* 15 dag parmezanu
* sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano

Wykonanie:
1. Bakłażany obierz i pokrój wzdłuż w plastry, lekko posól, ułóż jeden na drugim i pozostaw na godzinę.
2. Gdy puszczą sok, wyciśnij je i ułóż na tacy.
3. Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Maczaj w nim każdy plaster bakłażana i smaż na rozgrzanym oleju.
4. Usmażone plastry układaj na ręczniku papierowym.
5. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach tarki pozostałe warzywa. Duś razem na małym ogniu, aż zmiękną.
6. Dodaj sos pomidorowy, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.
7. Mozzarellę lub ser gouda pokrój w plasterki, parmezan zetrzyj na tarce.
8. Na dno naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, ułóż warstwę usmażonych w cieście bakłażanów, polej sosem z warzywami, ułóż plasterki mozzarelli, posyp parmezanem. Czynności te powtarzaj, układając kolejne warstwy.
9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i zapiekaj ok. godziny.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Obiad w pół godziny

Latem mało kto lubi stać godzinami przy kuchni, a rodzinę trzeba nakarmić. Oto kilka pomysłów na sycące, a zarazem szybkie w przygotowaniu potrawy.

Składniki
CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. Marek Mekwiński. Kapłan zasłabł podczas wycieczki górskiej na Śnieżnik

2025-03-08 21:00

[ TEMATY ]

śmierć

śmierć kapłana

FB parafii pw. Trójcy Świętej w Bożnowicach

Ks. Marek Mekwiński

Ks. Marek Mekwiński

Jak podaje FB parafii pw. Trójcy Świętej w Bożnowicach, zmarł proboszcz parafii ks. Marek Mekwiński. Kapłan zasłabł podczas wycieczki górskiej na Śnieżnik. Mimo reanimacji ks. Marek zmarł. Przeżył 57 lat życia i 32 lata kapłaństwa.

Ks. Marek Mekwiński urodził się 10 października 1967 roku we Wrocławiu. Święcenia kapłańskie przyjął w 23 maja 1992 roku. Na swoją pierwszą placówkę wikariuszowską skierowany został do parafii pw. św. Jana Apostoła i Ewangelisty w Oleśnicy. Posługę w tej parafii pełnił do roku 1993 i mianowany w parafii św. Agnieszki we Wrocławiu Maślicach [1993-1999]. W latach 1999 -2002 był wikariuszem w parafii pw. św. Józefa Oblubieńca NMP w Świdnicy. W latach 2002 -2006 był wikariuszem w parafii pw. św. Mikołaja w Brzeziej Łące. Jako wikariusz był także w parafii św. Franciszka z Asyżu [2006 - 2008]. Od sierpnia 2008 roku był proboszczem parafii pw. Trójcy Świętej w Bożnowicach. W latach 1995 - 2004 był diecezjalnym moderatorem Domowego Kościoła. Przez wiele lat był także moderatorem wspólnoty Agalliasis we Wrocławiu.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: do 13 marca różaniec za papieża na zakończenie rekolekcji dla Kurii

2025-03-09 17:41

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Począwszy od jutra, w związku z rekolekcjami dla Kurii Rzymskiej, wieczorne odmawianie różańca w intencji zdrowia Ojca Świętego zostanie przyspieszone i odbędzie się na zakończenie nieszporów i medytacji rozpoczynających się o godzinie 17. 00 w Auli Pawła VI - ogłosiło Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

„Zgodnie z tradycją, ten czas skupienia i modlitwy stanowi okres milczenia i rozeznania dla współpracowników Ojca Świętego, którzy połączą się w duchu refleksji i słuchania Słowa Bożego, kontynuując modlitwę o jego zdrowie” - czytamy w nocie na temat różańca, który można będzie śledzić na żywo na ekranach na Placu Świętego Piotra lub za pośrednictwem mediów watykańskich. „Po zakończeniu rekolekcji w piątek 14 marca, modlitwa wspólnotowa zostanie wznowiona w odnowionej formie, pozostając znakiem wiary i jedności kościelnej” - informuje Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA
Niebędnik Katolika drukowany

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję