Szakszuka
SKŁADNIKI :
* 2 jajka
* 1 pomidor
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka masła klarowanego
* sól, pieprz, mielona ostra papryka
* natka pietruszki.
Wykonanie:
1. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
3. Dodaj pomidora i smaż 3 min. Dopraw solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką.
4. Wbij jajka jak na sadzone, przykryj pokrywką i duś, aż się zetną.
5. Podawaj ciepłe, posypane natką pietruszki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kanapka z awokado i jajkiem
SKŁADNIKI :
* 1 bułka żytnia
* 1/3 awokado
* 1 jajko
* sól, pieprz
* 4 pomidorki koktajlowe
* 1/2 świeżego ogórka
* kiełki rzodkiewki.
Wykonanie:
1. Awokado rozgnieć widelcem i rozmieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.
2. Zagotuj wodę w garnku, delikatnie włóż jajko i gotuj 6 min.
3. Bułkę przekrój na pół, posmaruj awokado. Na jednej połówce wyłóż kawałki pomidorków, plastry ogórka i kiełki, na drugiej – ugotowane jajko.
Naleśniki z bananami
SKŁADNIKI :
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 jajka
* 3/4 szklanki mleka
* 1/2 szklanki wody gazowanej
* 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
* 1/2 łyżeczki soli
farsz
* banany, borówki amerykańskie
* syrop klonowy.
Reklama
Wykonanie:
1. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki.
2. Zmiksuj je na gładkie ciasto. Odstaw na 5 min, by nabrało odpowiedniej konsystencji.
3. Rozgrzej patelnię. Wlewaj ciasto i rozprowadzaj równomiernie. Smaż naleśniki z obu stron. Gdyby przywierały, możesz pod każdego dać odrobinę oleju lub masła klarowanego.
4. W naleśniki zawijaj kawałki bananów. Podawaj polane syropem klonowym, obsypane świeżymi borówkami.
Jajko „w koszulce” na toście
SKŁADNIKI:
* 4 jajka
* 4 kromki chleba tostowego
* 4 plastry łososia wędzonego
* 2 l wody
* 70 ml octu
* po 8 sztuk pomidorków koktajlowych, czarnych i zielonych oliwek
* garść rukoli
* sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Do miseczki wbij jajko – ostrożnie, by nie rozlało się żółtko.
2. Gotującą się wodę z octem zamieszaj, by powstał wir. Wlej do niego jajko z miseczki.
3. Gotuj 2-3 min. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
4. Tak samo przygotuj kolejne 3 jajka.
5. Kromki chleba opiecz w tosterze.
6. Na tostach układaj rukolę, łososia, ugotowane jajko.
7. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pomidorkami i oliwkami.
Omlet z owocami
SKŁADNIKI:
* 3 jajka
* 2 łyżki mąki
* 125 ml mleka
* 1 czubata łyżka masła klarowanego
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru
* 20 dag owoców (maliny, jeżyny, borówki amerykańskie)
do podania
* 150 g jogurtu naturalnego
* 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie:
1. W misce oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z mąką, mlekiem i solą.
2. Ostrożnie połącz ubitą pianę z masą żółtkową, delikatnie mieszając.
3. Na patelni rozgrzej masło. Wylej na nią przygotowaną masę jajeczną.
4. Gdy spód omletu zacznie się lekko rumienić, przy pomocy łopatki przewróć go na drugą stronę.
5. Zdejmij omlet z patelni. Gdy nieco opadnie, na środek wysyp owoce.
6. Podawaj ciepły z cukrem pudrem i jogurtem.