Reklama

Z naszej kuchni

Sałatki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z ziemniaków na gorąco - przepis na 4 porcje

8-10 średnich ziemniaków, 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 kopiasta łyżka masła, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, zielona pietruszka

Jest to doskonały przepis na wykorzystanie ubiegłorocznych ziemniaków. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek (kto nie akceptuje czosnku - może z niego zrezygnować). Cebula powinna się dokładnie zeszklić, ale nie zrumienić. Do rosołu dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażoną cebulę, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Dodajemy ziemniaki, naczynie szczelnie przykrywamy, owijamy w gazety i kładziemy pod kocyk - nawet na godzinę. Przed podaniem usuwamy z sałatki wszystkie przyprawy, całość wykładamy na wygrzany półmisek i obficie posypujemy zieleniną. Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs, do smażonych ryb, a także do zasmażanego szpinaku i sadzonych jajek. Z dodatkiem kefiru lub maślanki - sałatka może stanowić doskonałe danie obiadowe.

Pikantna sałatka z ziemniaków - przepis na 4 porcje (duże)

8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 duża, świeża papryka; 2 jabłka, zielenina.
Sos: pół szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany lub kefiru, cebula, pół łyżeczki przyprawy curry, pieprz, sól, ocet winny lub ziołowy.
Najpierw przygotowujemy sos. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę parzymy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Do salaterki dajemy majonez, śmietanę, curry, pozostałe przyprawy, przechłodzoną cebulkę; składniki mieszamy i - gdy trzeba - doprawiamy sos, by miał wyraźny, pikantny smak. Do sosu dokładamy pokrojone w półplasterki ziemniaki; składniki mieszamy, salaterkę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki dobrze się połączyły. Na pół godziny przed podaniem sałatkę łączymy z jabłkami i papryką, na wierzchu układamy, miejsce przy miejscu, pokrojone w plasterki jajka i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce. Sałatkę podajemy obficie posypaną zieleniną do gorących, smażonych kiełbasek, do smażonej ryby lub sznycli z mielonego mięsa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Każde cierpienie połączone z Chrystusowym krzyżem umacnia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Graziako

Rozważania do Ewangelii Mt 11, 25-30.

Poniedziałek, 29 kwietnia. Święto św. Katarzyny ze Sieny, dziewicy i doktora Kościoła, patronki Europy

CZYTAJ DALEJ

29 kwietnia – Dzień Męczeństwa Duchowieństwa Polskiego

[ TEMATY ]

Dachau

Kl. Kamil Gregorczyk

Kościół katolicki w Polsce obchodzi Dzień Męczeństwa Duchowieństwa Polskiego. W czasie drugiej wojny światowej z rąk okupantów – niemieckiego i sowieckiego, zginęło blisko trzy tysiące polskich duchownych, co stanowiło 20 proc. przedwojennego duchowieństwa. Ponad połowa z duchownych diecezjalnych i zakonnych poddana została represjom. Spośród 1034 zamęczonych w Dachu duchownych było aż 799 Polaków – kapłanów, kleryków i braci zakonnych.

Polska Golgota w Dachau

CZYTAJ DALEJ

Włochy: Premier Meloni przyjęła kardynała Stanisława Dziwisza

2024-04-29 14:22

[ TEMATY ]

kard. Stanisław Dziwisz

Giorgia Meloni

W. Mróz/diecezja.pl

Kard. Stanisław Dziwisz w swoim rzymskim kościele tutularnym - Bazylice Santa Maria del Popolo

Kard. Stanisław Dziwisz w swoim rzymskim kościele tutularnym - Bazylice Santa Maria del Popolo

Premier Włoch Giorgia Meloni przyjęła w swojej kancelarii, Palazzo Chigi, kardynała Stanisława Dziwisza - poinformował rząd w poniedziałkowym komunikacie. Spotkanie odbyło się w związku z obchodzoną w sobotę 10. rocznicą kanonizacji Jana Pawła II.

Rząd w Rzymie podkreślił, że w czasie spotkania szefowa rządu i emerytowany metropolita krakowski wspominali polskiego papieża 10 lat po jego kanonizacji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję