Reklama

Z naszej kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasach gdy nasze babcie były młodymi dziewczętami, nie wyobrażano sobie zakończenia uroczystego, świątecznego obiadu bez deseru - leguminy. A może by tak wrócić do dawnych tradycji? Warto spróbować!

Legumina cytrynowa - przepis na 4 porcje

2 cytryny, 4 duże lub 6 małych jajek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka tartej bułki przesianej przez sitko, tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania.
Z wyszorowanych w gorącej wodzie cytryn ocieramy skórkę. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy - cały czas ubijając - sok z cytryn i otartą skórkę, łączymy z pianą ubitą z białek i tartą bułką. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, wstawiamy do piekarnika, koniecznie wygrzanego, nastawionego na 150oC na ok. pół godziny. Deser jest gotowy, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od brzegów naczynia. Podajemy w naczyniu, w którym legumina się zapiekała, na gorąco lub na zimno.

Legumina piankowa z powideł - przepis na 6 porcji

4 duże jajka, 3/4 szklanki miałkiego cukru, 1 mały kieliszek rumu (dla zapachu, każda esencja zapachowa zepsuje smak), 4 kopiaste łyżki migdałowych płatków, słoiczek (1,5 szklanki) domowych powideł smażonych bez cukru, Tłuszcz do wysmarowania formy.
Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty kogel-mogel, dodajemy powidła i rum, składniki delikatnie łączymy, dodajemy ubitą pianę z białek - całość delikatnie mieszamy. Wykładamy, w formie kopczyka, na wysmarowany tłuszczem półmisek do zapiekania. Wierzch posypujemy obficie migdałami i zapiekamy w niezbyt gorącym, wcześniej wygrzanym piekarniku w temp. 150-160oC przez 25-30 min. Podajemy w naczyniu, w którym się zapiekała - najsmaczniejsza na gorąco.

Luksusowa legumina z jabłek - przepis na 4 duże lub 8 małych porcji

4 soczyste, kwaskowe jabłka, 4 łyżeczki cukru, smażona skórka pomarańczowa lub dobrze wysmażone konfitury z aronii. Do przybrania - kruche ciasteczka, biszkopciki szampanki, bita śmietana.
Jabłka obieramy bardzo cienko ze skórki, kroimy na połowę, wydrążamy gniazda nasienne. Do każdej połówki, w miejsce po wydrążonych gniazdach, sypiemy 1/2 łyżeczki cukru i układamy w szerokim rondlu lub w tortownicy. Do ułożonych jabłek, w miejsca gdzie jest cukier, układamy zgrabne kopczyki ze smażonej skórki pomarańczowej lub konfitur i natychmiast wstawiamy do nagrzanego do 160oC piekarnika na 30-40 min. Czas zapiekania zależy od gatunku jabłek. Zrumienione, układamy na porcjowych talerzykach, oddzielnie podajemy bitą śmietanę, kruche ciasteczka czy biszkopty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: pod koniec września papież uda się do Belgii i Luksemburga

2024-05-20 14:07

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/CLAUDIO PERI

Papież Franciszek uda się do Belgii i Luksemburga w dniach 26-29 września - poinformował Watykan w poniedziałek. Do wizyty dojdzie zaledwie dwa tygodnie po powrocie papieża z najdłuższej podróży jego pontyfikatu do Azji i Oceanii, gdzie ma spędzić 12 dni.

Papież Franciszek uda się z wizytą do Luksemburga 26 września i tego samego dnia odwiedzi Belgię, gdzie pozostanie do 29 września; odwiedzi tam Brukselę, Leuven i Ottignies-Louvain-la-Neuve - przekazał dyrektor biura prasowego Watykanu Matteo Bruni.

CZYTAJ DALEJ

Prof. Andrzej Nowak: Uznajmy śląski za język regionalny

2024-05-20 09:45

[ TEMATY ]

język

język śląski

Adobe Stock

W pielęgnowaniu tradycji nie widzę zagrożenia ani dla Polski, ani dla naszej kultury – powiedział w wywiadzie dla "Rz" prof. Andrzej Nowak, historyk, jeden z sygnatariuszy listu otwartego do prezydenta Andrzeja Dudy w sprawie ustawy o języku śląskim.

"Uważam, jak inicjator listu - pan Szczepan Twardoch, że Polska powinna okazać siłę, a nie występować jako słaba, przestraszona wspólnota, która boi się kilku tysięcy osób, które chcą mówić w swoim języku regionalnym. Używając oczywiście oprócz tego, skoro to jest język regionalny, języka polskiego jako języka państwowego i języka dominującej w naszym kraju wielowiekowej kultur" - powiedział w wywiadzie dla "Rz" prof. Andrzej Nowak.

CZYTAJ DALEJ

Kraków: Abp Marek Jędraszewski odebrał Platynowy Medal Polonia Minor

2024-05-21 08:07

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

Metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski odebrał w poniedziałek w Krakowie Platynowy Medal Polonia Minor, przyznawany przez władze samorządu województwa małopolskiego za działalność na rzecz województwa.

Marszałek Małopolski i zarząd województwa zdecydowali o uhonorowaniu hierarchy, aby wyrazić "najgłębszy szacunek i wdzięczność za arcypasterską posługę w archidiecezji krakowskiej oraz apostolską i pełną życzliwości troskę o powierzonych opiece wiernych". Medalem doceniają również "przynoszącą dobre owoce współpracę z samorządem województwa oraz stałą i bezcenną przychylność sprawom Małopolski i Małopolan".

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję