Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na "po świętach"

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dojadanie wszystkich, lekko podsuszonych pozostałości świątecznych nie jest zdrowe, a poza tym takie resztki nie smakują. Zjemy je za to z wielkim apetytem "utopione" w pikantnym pomidorowym sosie, którym polejemy ugotowany na sypko ryż, makaron lub kładzione kluseczki.

Pikantny sos pomidorowy - przepis na 4 porcje

2 cebule, 2 łyżki oleju, zmielone lub najdrobniej posiekane wszystkie mięsne resztki: wędlin, pieczeni, kiełbas itp. - ile jest, 2 marynowane papryki, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 1 puszka zielonego groszku, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, lubiane, roztarte w dłoniach zioła (tymianek, prowansalskie).

Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane mięsne resztki i całość lekko zasmażamy. Dodajemy pokrojone papryki, groszek, zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy keczup, przyprawy i całość trzymamy na niewielkim ogniu ( sos powinien tylko lekko "mrugać") przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji i aromatu. Z dodatkiem ryżu, makaronu lub kładzionych kluseczek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym - pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pasztecik z rosołowego mięsa - przepis na średniej wielkości formę cwibakową

Całe mięso z rosołu oraz wszystkie pozostałości chudych wędlin ( parówki) i boczku, kilka wątróbek z drobiu lub 15 dag wątróbki wieprzowej, ugotowana w rosole twarda włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler), 3 duże cebule, 3 łyżki oleju, 1 szklanka tartej bułki, 2 jajka (białka, jeżeli zostały np. po pieczeniu drożdżowych bab), sól, pieprz, 1 czubata łyżeczka majeranku, po szczypcie mielonej papryki ostrej i słodkiej, cienkie plasterki słoniny lub boczku do wyłożenia formy, oliwa do posmarowania formy.


Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni - dodajemy wątróbkę i całość lekko podsmażamy - odstawiamy do przechłodzenia. Wszystkie składniki pasztetu przepuszczamy dwa razy przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i tartą bułkę - masę wyrabiamy. Pasztet powinien być pikantny, o zdecydowanym, wyraźnym smaku.
Formę lekko smarujemy oliwą, wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny lub boczku, nakładamy masę, powierzchnię wyrównujemy, wierzch przykrywamy plasterkami słoniny lub boczku i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200o C ok. godziny - pasztecik jest gotowy, gdy słonina na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy na zimno - z pikantnym sosem lub na gorąco - z sosem grzybowym lub pieczarkowym i filiżanką czerwonego barszczu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Ważny: Musimy nauczyć się komunikować trudne sprawy i być transparentni wobec świata

2025-09-24 16:54

[ TEMATY ]

bp Artur Ważny

BP Episkopatu

Bp Artur Ważny

Bp Artur Ważny

Zjazd Polskiego Stowarzyszenia Pastoralistów zgromadził we Wrocławiu duchownych, duszpasterzy i świeckich zaangażowanych w życie Kościoła. Spotkanie obfitowało w refleksje dotyczące kondycji współczesnego człowieka, wyzwań pastoralnych oraz konieczności odbudowy relacji - w rodzinie, w Kościele i w społeczeństwie. Wystąpili m.in. biskup sosnowiecki Artur Ważny oraz kapelan polskiego parlamentu ks. Andrzej Sikorski.

Podziel się cytatem Jednym z głównych prelegentów był Krzysztof Pilarz, który podkreślił nierozerwalny związek między przebaczeniem a pojednaniem, oparty na prawdziwej antropologii. W centrum refleksji znalazło się małżeństwo - jako przestrzeń, gdzie te dwa wymiary duchowe mają największe znaczenie. Jak zaznaczył prelegent, małżonkowie nie powinni szukać winy u drugiego, lecz odnaleźć siłę i uzdrowienie w osobie Chrystusa. To On staje się fundamentem pojednania, bez którego trudno budować trwałą więź.
CZYTAJ DALEJ

Błogosławiony poeta

2025-09-16 12:42

Niedziela Ogólnopolska 38/2025, str. 20

[ TEMATY ]

bł. Władysław z Gielniowa

pl.wikipedia.org

Bł. Władysław z Gielniowa

Bł. Władysław z Gielniowa

Przyczynił się do tego, by język polski stał się językiem literackim w przestrzeni wiary.

Wielu językoznawców wskazuje na bł. Władysława jako prekursora literackiej polszczyzny i literata, który otwiera długą listę naszych wielkich poetów. Urodził się w Gielniowie, niedaleko Opoczna, w ubogiej rodzinie mieszczańskiej. Na chrzcie otrzymał imiona Marcin Jan. Po ukończeniu szkoły parafialnej rozpoczął studia w Krakowie. Pobyt w stołecznym mieście odmienił jego życie – tam poznał bernardynów, których zaledwie kilka lat wcześniej sprowadził do Krakowa św. Jan Kapistran. Młody student poszedł za głosem powołania i wstąpił do tego zakonu – przyjął wówczas imię Władysław, pod którym przeszedł do historii.
CZYTAJ DALEJ

Przerażające dane. W Polsce rocznie realizuje się między 250 a 300 tysięcy recept na tabletki "dzień po"

2025-09-25 21:56

[ TEMATY ]

Pigułka „dzień po”

Adobe Stock

Pigułka dzień po

Pigułka dzień po

Według Ministerstwa Zdrowia, w Polsce rocznie wystawia się i realizuje między 250 a 300 tysięcy recept na tabletki "dzień po".

Zaś od stycznia do sierpnia br. farmaceuci wystawili ok. 15 tys. recept na pigułki „dzień po” - poinformował w czwartek PAP Narodowy Fundusz Zdrowia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję