Reklama

Z naszej kuchni

Knedle

Za knedlami przepadają wszyscy. Szczególnie lubiane są knedle ze śliwkami, ale równie dobrze smakują z innym nadzieniem. Sposób przygotowania knedlowego ciasta jest taki sam jak na kopytka, a nadzienie możemy przygotować na wiele sposobów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto na knedle

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 2 żółtka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ziemniaki rozbijamy (najłatwiej - w malakserze) na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy jednolite, pulchne i ścisłe ciasto. Gdy jest zbyt lekkie, dodajemy niewielką ilość mąki. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, przez chwilę lekko wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i układamy na stolnicy miejscem zlepienia do spodu.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie - od chwili wypłynięcia knedli przez 4-5 min (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek i podajemy polane zrumienionym masłem, masłem zrumienionym z bułką lub według własnych upodobań, np. z drobno posiekaną cebulą zrumienioną na oleju. Knedle z owocami podajemy z gęstą śmietaną i cukrem.

Knedle z pieczarkami

(Proporcja farszu jest dostosowana do ilości ciasta na knedle według przepisu podanego obok).

30 dag pieczarek, cebula, oliwa lub olej do zasmażenia, 1 czubata łyżka tartej bułki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany.

Do polania knedli: 1/3 szklanki oleju, 2 dorodne, drobno posiekane cebule.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i razem zasmażamy, często mieszając, aż odparuje połowa soku wydzielonego z pieczarek. Zestawiamy z ognia, dodajemy tartą bułkę, śmietanę i przyprawiamy do smaku, uważając, by przyprawy nie popsuły delikatnego smaku pieczarek. Zimnym farszem nadziewamy knedle.
Podajemy - polane cebulą zrumienioną na oleju, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z inną delikatną w smaku surówką.

Knedle z powidłami

Są najłatwiejsze do przygotowania. Knedlowe ciasto nadziewamy dobrze wysmażonymi powidłami, zlepiamy, obtaczamy delikatnie w mące, gotujemy 4-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane gęstą śmietaną lub masłem zrumienionym z bułką.
Knedle z powidłami były bardzo często podawane w szlacheckich domach w Małopolsce, także jako danie na ciepłą kolację.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

"Wesołych świąt" (tylko za bardzo nie wiadomo jakich), czyli... neutralne światopoglądowo Boże Narodzenie

2025-12-18 21:09

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Karol Porwich/Niedziela

Portal niedziela.pl w rozmowie z naszym redaktorem naczelnym - ks. Mariuszem Bakalarzem o świeckości Bożego Narodzenia.

Agata Kowalska: Porozmawiajmy o Bożym Narodzeniu, ale w trochę innym wymiarze. W wymiarze takiego, można rzec, zeświecczenia tychże świąt. Czy ksiądz, a szerzej – Kościół w Polsce - faktycznie obserwuje odchodzenie wiernych od religijnego wymiaru świąt Bożego Narodzenia?
CZYTAJ DALEJ

Ks. Wojciech Węgrzyniak: sprawa zaślubin biskupa z diecezją

2025-12-24 11:26

[ TEMATY ]

ks. Wojciech Węgrzyniak

ks. Marek Weresa / @VaticanNewsPL

Bp Tadeusz Pieronek poproszony o komentarz po wyborze Przewodniczącego KEP-u lapidarnie rzucił: „Miało wzejść słońce, a wyszedł księżyc” - pisze ks. Wojciech Węgrzyniak na swoim blogu.

Bp Tadeusz Pieronek poproszony o komentarz po wyborze Przewodniczącego KEP-u lapidarnie rzucił: „Miało wzejść słońce, a wyszedł księżyc”. O tym samym pomyślałem po ogłoszeniu nominacji kard. Grzegorza Rysia na Metropolitę Krakowskiego. Tylko w odwrotnej kolejności: „Miał wzejść księżyc, a wzeszło słońce”. Nie wierzyliśmy do końca, że to możliwe. Wypowiedzi Kardynała nie sugerowały takiego obrotu sprawy. Bardzo rzadki to też przypadek, że kardynał zmienia diecezję. Stało się to jednak ku wielkiej radości i taki wybór wydaje się najlepszym z możliwych.
CZYTAJ DALEJ

Spotkanie opłatkowe

2025-12-24 21:23

Biuro Prasowe AK

Kard. Grzegorz Ryś i biskupi pomocniczy spotkali się przed południem na tradycyjnym opłatku z siostrami zakonnymi i księżmi z Archidiecezji Krakowskiej. Spotkania w Sali Okna Papieskiego były okazją do wspólnej modlitwy i złożenia sobie wzajemnie świątecznych życzeń.

– Życzymy, by przyjście Jezusa napełniło serce księdza kardynała i księży biskupów nadzieją i nową mocą do niesienia Dobrej Nowiny o tym, że miłosierdzie Boże jest dla wszystkich. Niech tajemnica Bożego Narodzenia umacnia waszą pasterską posługę w Kościele, niech wasze słowo, świadectwo i codzienna służba pomagają ludziom odkrywać, że Bóg nie potępia, ale podnosi; nie odrzuca, ale przygarnia; nie budzi lęku, ale obdarza pokojem. Tego życzymy i o to się modlimy – mówiły siostry zakonne w czasie spotkania opłatkowego w Sali Okna Papieskiego Pałacu Arcybiskupów Krakowskich.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję