Reklama

Z naszej kuchni

Dania z kaszy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki z pęczaku

(Przepis na ok. 4 porcje obiadowe)

1 szklanka suchego pęczaku, 1 szklanka suszonych grzybów, 1 litr wody, 2 jajka, 2 cebule, 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej lub innych lubianych ziół, tłuszcz do smażenia, otręby pszenne lub tarta bułka do panierowania, pieprz i sól.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pęczak wraz z grzybami zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. 1 godz. Pęczak powinien być gęsty, bez śladu płynu, a grzyby miękkie. Odstawiamy do wychłodzenia. Cebulę rumienimy na złoty kolor, uważając, by się nie przypiekła. Gdy chłodna, wraz z przestudzoną kaszą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy, całość wyrabiamy i formujemy zgrabne sznycelki (ok. 10 szt.). Gdyby masa była zbyt luźna, możemy dodać nieco tartej bułki. Uformowane sznycelki panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach, z zasmażonymi buraczkami, pieczonymi jabłkami lub sezonową surówką.

Reklama

Z kaszy możemy przygotować również bardzo smaczne i zdrowe desery.
Oto jeden z nich:

Legumina bananowa

(Przepis na 4 duże lub 6 małych porcji)

3 duże, bardzo dojrzałe (miękkie) banany, 3 jajka, 6 łyżek cukru, masło lub masło roślinne do wysmarowania formy do zapiekania, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki), deserowy talerzyk ugotowanej na gęsto kaszy manny (warstwa o grubości 1 cm lub nieco więcej).

Na spód wysmarowanej dość obficie tłuszczem formy układamy połowę pokrojonych w cienkie plasterki bananów, na nich - pokrojoną w drobną kostkę kaszę mannę, na wierzch pozostałe banany.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, gdy masa dokładnie się połączy, dodajemy - cały czas ubijając - śmietanę. Sosem zalewamy banany oraz kaszę i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 30-35 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Leguminę podajemy na ciepło.
Doskonałym dodatkiem do leguminy może być gęsty sok malinowy lub wiśniowy albo lekko odsączone konfitury z wiśni, ale - moim zdaniem - najsmaczniejsza jest bez dodatków smakowych, które mogą przytłumić wytworny smak i aromat zapiekanych bananów.
Uwaga: Deser nie uda się, gdy do jego przygotowania weźmiemy niezbyt dojrzałe banany.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jubileuszowy Dzień Wspólnoty w Czerwieńsku

2024-04-29 09:23

[ TEMATY ]

Ruch Światło‑Życie

Parafia Czerwieńsk

Jubileuszowy Dzień Wspólnoty

Waldemar Napora

Udział w spotkaniu wzięli ks. Dariusz Korolik, obecny moderator Ruchu Światło-Życie w naszej diecezji, kapłani związani z Oazą w różnym czasie, animatorzy oraz pary Domowego Kościoła

Udział w spotkaniu wzięli ks. Dariusz Korolik, obecny moderator Ruchu Światło-Życie w naszej diecezji, kapłani związani z Oazą w różnym czasie, animatorzy oraz pary Domowego Kościoła

Ruch Światło-Życie w ramach jubileuszu 50-lecia istnienia w diecezji zaprosił byłych oazowiczów na spotkanie w ramach Jubileuszowego Dnia Wspólnoty.

Jedno z kilku takich zaplanowanych spotkań odbyło się 27 kwietnia w parafii pw. św. Wojciecha w Czerwieńsku. Rozpoczęło się Mszą św. w kościele parafialnym pod przewodnictwem ks. Jana Pawlaka, wieloletniego uczestnika i moderatora Ruchu. Udział w spotkaniu wzięli ks. Dariusz Korolik, obecny moderator Ruchu Światło-Życie w naszej diecezji, kapłani związani z Oazą w różnym czasie, animatorzy oraz pary Domowego Kościoła. Przybyły także rodziny zainteresowane formacją w grupach oazowych.

CZYTAJ DALEJ

Świdnik. Jubileusz parafii Chrystusa Odkupiciela

2024-04-29 05:51

Paweł Wysoki

40 lat temu w Świdniku biskup lubelski Bolesław Pylak powołał nowy ośrodek duszpasterski. Do tworzenia parafii i budowy kościoła pw. Chrystusa Odkupiciela skierował ks. Andrzeja Kniazia, który wraz z grupą wiernych jeszcze w 1984 r. wybudował tymczasową kaplicę, a kilka lat później świątynię.

CZYTAJ DALEJ

Włochy: Premier Meloni przyjęła kardynała Stanisława Dziwisza

2024-04-29 14:22

[ TEMATY ]

kard. Stanisław Dziwisz

Giorgia Meloni

W. Mróz/diecezja.pl

Kard. Stanisław Dziwisz w swoim rzymskim kościele tutularnym - Bazylice Santa Maria del Popolo

Kard. Stanisław Dziwisz w swoim rzymskim kościele tutularnym - Bazylice Santa Maria del Popolo

Premier Włoch Giorgia Meloni przyjęła w swojej kancelarii, Palazzo Chigi, kardynała Stanisława Dziwisza - poinformował rząd w poniedziałkowym komunikacie. Spotkanie odbyło się w związku z obchodzoną w sobotę 10. rocznicą kanonizacji Jana Pawła II.

Rząd w Rzymie podkreślił, że w czasie spotkania szefowa rządu i emerytowany metropolita krakowski wspominali polskiego papieża 10 lat po jego kanonizacji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję