Jajka faszerowane pieczarkami
10 jaj ugotowanych na twardo, 10 średniej wielkości pieczarek, 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być kompozycja: rzeżucha, natka pietruszki, koperek, szczypiorek), listki sałaty lub plasterki świeżego ogórka, majonez i natka pietruszki do przybrania.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pieczarki drobno siekamy, zasmażamy na maśle, często mieszając - gdy wyparuje sok, odstawiamy do wychłodzenia. Obrane ze skorupki jajka dzielimy na połowy, wyjmujemy żółtka, białka rozkładamy na desce.
Zimne pieczarki, żółtka, ser, zieleninę ucieramy na jednolitą masę, dodajemy śmietanę, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy w równych ilościach do białek, wyrównujemy powierzchnię,
kształtując zgrabną wypukłość, każdą połówkę układamy na listku sałaty lub skośnie ukrojonym plasterku ogórka - białkiem do góry. Półmisek przybieramy natką pietruszki i majonezem.
Rada: Faszerowanych jaj nie należy przechowywać do następnego dnia.
Jajka z pastą z tuńczyka
10 jaj ugotowanych na twardo, 1 mała puszka tuńczyka w naturalnym sosie, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, liście sałaty lub inna zielenina, np. natka pietruszki lub łodyga selera naciowego.
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, wyjmujemy żółtka, białka rozkładamy na desce. Żółtka oraz tuńczyka wraz zalewą miksujemy, dodajemy majonez - masa powinna być jednolita, gładka i gęsta. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy w równych ilościach do połówek jajek, wyrównujemy powierzchnię, połówki układamy na półmisku wyłożonym zieleniną, przybieramy listkami zielonej pietruszki lub
posypujemy drobno posiekaną rzeżuchą.
Rada: Kto lubi, może przybrać połówki jajek filecikiem anchois lub koperkiem.