Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenna jarzyna - szpinak

Jest już dorodny wiosenny szpinak. Niestety, nie wszyscy są jego zwolennikami - wielka szkoda! Szpinak zawiera wiele witamin oraz niezbędnych dla organizmu pierwiastków, także tych niezbyt często występujących w roślinach, np. jod, miedź, mangan i łatwo przyswajalne żelazo. Powodem niechęci do szpinaku może być sposób podawania go - w postaci rozgotowanej papki. Proponuję inne przepisy - może tak przygotowany sprawi, że polubimy tę wartościową jarzynę!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak zapiekany z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżego szpinaku (liście) lub opakowanie szpinaku mrożonego, 1 kopiasta łyżka masła lub 2 łyżki oliwy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 ząbek czosnku, 4 jajka, 1 duża filiżanka utartego pikantnego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie wypłukany i odsączony szpinak wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 min - nie dłużej (listki powinny się przewrócić we wrzątku), cedzimy na sicie, wodę zostawiamy. Lekko przechłodzony szpinak siekamy lub rozbijamy w malakserze.
Na tłuszczu zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Do zasmażki dodajemy posiekany ząbek czosnku, zasmażamy razem pół minuty, zasmażkę rozprowadzamy wodą spod szpinaku w niewielkiej ilości 1-2 łyżki (powinna być gęsta), wrzucamy posiekany szpinak i zasmażamy razem, mieszając, przez 3 min. Gorący - przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, wygładzamy powierzchnię, robimy cztery wgłębienia; w każde wbijamy jajko, całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego (200°C) piekarnika na 10-12 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni, a białka jajek się zetną. Tak przygotowany szpinak jest najsmaczniejszy z chrupiącymi frytkami lub ziemniakami purée.

Krokiety ze szpinaku

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżego szpinaku lub paczka mrożonego, 1/2 szklanki pszennych otrąb lub tartej bułki, 2 łyżki nasion słonecznika, 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, sól, pieprz, 3/4 szklanki surowych białek lub 2 jajka, tarta bułka do panierowania, olej.

Dokładnie wypłukany i odsączony szpinak wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 min - nie dłużej (listki powinny się przewrócić we wrzątku), cedzimy na sicie. Przechłodzony - siekamy lub rozbijamy w malakserze.
Na rozgrzane masło rozkładamy posiekany szpinak i, często mieszając, zasmażamy, aż odparuje cały płyn - odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy białka (lub całe jajka), przyprawy, tartą bułkę, nasiona słonecznika i wyrabiamy masę. Gdy jest zbyt luźna, dodajemy nieco więcej tartej bułki. Formujemy 8 zgrabnych krokietów, przy pomocy szerokiego noża obtaczamy w tartej bułce i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Krokiety podajemy z ziemniakami purée i sadzonym jajkiem lub z chrupiącymi frytkami.
Rada: Zwolennicy czosnku mogą masę szpinakową doprawić dużą szczyptą mielonego suchego czosnku.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kraków: Tłumy wiernych na święcie Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach

2025-04-27 13:13

[ TEMATY ]

Łagiewniki

Boże Miłosierdzie

PAP/Art Service

Tłumy wiernych przybyły w niedzielę do krakowskich Łagiewnik, by wziąć udział w święcie Miłosierdzia Bożego. Metropolita krakowski Marek Jędraszewski podkreślił w homilii wygłoszonej tego dnia, że Kościół wciąż żyje i kolejne postacie przekazują prawdę o miłosierdziu.

W poprzednim roku w święcie uczestniczyło, według łagiewnickiego sanktuarium, ponad 100 tys. osób. Organizatorzy szacują, że w tym roku liczba ta będzie podobna. W niedzielę Msze św. na terenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia odbywają się przez cały dzień. Także w sobotę wieczorem trwały tu nabożeństwa, a w nocy – czuwanie modlitewne. W związku z wydarzeniem komunikacja miejska została wzmocniona – uruchomiono dodatkowe linie, a dotychczasowe tramwaje do Łagiewnik kursują częściej.
CZYTAJ DALEJ

Miłosierdzie Boże – ratunek dla człowieka…

Niedziela Ogólnopolska 14/2018, str. 12-14

[ TEMATY ]

miłosierdzie

Niedziela Miłosierdzia

Krzysztof Tadej

Obraz Jezusa Miłosiernego namalowany przez Eugeniusza Kazimirowskiego

Obraz Jezusa Miłosiernego namalowany przez Eugeniusza Kazimirowskiego

Miłosierdzie Boga z pokolenia na pokolenie. To ono właśnie jest odwieczną przyczyną wszystkiego, co istnieje. Bóg bowiem stworzył świat z miłości i od początku postanowił obdarzyć tą miłością każdego człowieka. A była to miłość miłosierna, gdyż Miłosierdzie jest po prostu miłością w działaniu. Wszystko, co istnieje, co zostało stworzone, cały nieogarniony i genialny wszechświat jest dziełem tego Miłosierdzia

Bóg jest czystym duchem samoistnym, tzn. mającym byt sam z siebie, a zatem także pełnię doskonałości. Bóg posiada doskonałą jedność wewnętrzną, czyli prostotę, która wyklucza złożenie z jakichś składników. Ale nasz ludzki umysł potrzebuje poznawać Boga poprzez poszczególne przymioty znane mu ze świata, bo inaczej nie potrafi. Jednak te przymioty – doskonałości w Bogu są czymś jednym, niezłożonym, prostym. My zaś nie poznajemy Boga w sposób bezpośredni, ale przez doskonałości, które dostrzegamy tylko w pewnym stopniu w stworzeniach. Boga nazywamy miłosiernym, ponieważ okazuje swą dobroć wobec potrzebujących. Jego miłosierdzie pochodzi z miłości i jest z nią nierozerwalnie związane. Istota miłości bowiem polega na bezinteresownym udzielaniu dobra osobie kochanej.
CZYTAJ DALEJ

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w piątek 2 maja?

2025-04-28 09:41

[ TEMATY ]

post

majówka

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku.

Piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje w trzech przypadkach: w piątki, w które wypada uroczystość; dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy) oraz gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję