(Przepis na 2 porcje)
1 filiżanka mąki krupczatki, 1 filiżanka płatków owsianych, 1 jajko, 1 filiżanka mleka, 1 łyżka oleju, 1 łyżka płynnego miodu, 1 filiżanka jabłek utartych na jarzynowej tarce z dużymi otworami,
szczypta soli.
Sos: 1 dojrzały banan, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, rodzynki. Olej
do smażenia.
Mąkę, płatki, mleko, miód, jajko, sól, olej miksujemy, odstawiamy - niech ciasto odpocznie.
Sos: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą. Do malaksera dajemy składniki sosu - gdy się połączą, a sos lekko spieni, dodajemy odsączone rodzynki i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy utarte jabłka, mieszamy, na gorący tłuszcz kładziemy małe - wielkości spodeczka - placki i smażymy, rumieniąc z obu
stron. Najsmaczniejsze są gorące, prosto z patelni. Oddzielnie w sosjerce podajemy sos.
Pomóż w rozwoju naszego portalu