Reklama

Niedziela Wrocławska

Co Wam smakowało? Wszystko!

VI Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową odbył się 18 września w Kruszynie. Degustacja kresowych dań, spotkanie biesiadne przy dźwiękach muzyki kresowej, poczęstunek zorganizowany przez mieszkańców Kruszyny to główne punkty spotkania w sobotnie popołudnie.

Marzena Cyfert

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spotkanie rozpoczęło się od prezentacji 23 konkursowych potraw w kilku kategoriach. Oceniło je profesjonalne jury, składające się z dwóch komisji konkursowych. W tym czasie można było spróbować specjałów przygotowanych przez panie i panów z Kruszyny - bigosu, kiełbasek, chleba ze smalcem. Po ocenie jury zebrani mogli również spróbować potraw konkursowych. Uwagę zwracał nie tylko smak, ale również piękny i oryginalny sposób podania każdej potrawy.  

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Głównym organizatorem tegorocznego konkursu była parafia Najświętszej Maryi Panny Różańcowej w Kruszynie z proboszczem ks. Tomaszem Gospodarykiem. W organizacji wspierała Gminna Biblioteka Publiczna w Skarbimierzu, Sołtys i Rada Sołecka Kruszyny oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Patronem honorowym wydarzenia byli marszałek województwa opolskiego Andrzej Buła i wójt gminy Skarbimierz Andrzej Pulit.

Spotkanie poprowadzili: Renata Wojas z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie i Andrzej Sowa, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Skarbimierzu.

Reklama

– W tym roku ks. Tomasz Gospodaryk wziął na siebie główną organizację konkursu. Zorganizował dotacje i udało się to zrobić. Ksiądz proboszcz oprócz zadań stricte religijnych pełni bowiem również zadania integracji społecznej w grupie wiernych i pomaga w kultywowaniu tradycji – mówi dyrektor Andrzej Sowa i wskazuje na początki konkursu: – Wymyślamy różne formy spędzania wolnego czasu, rozmawiając z ludźmi. Pytamy, co by chcieli robić. Któregoś roku wpadliśmy na pomysł, by zrobić konkurs żywnościowy. Było to ok. 10 lat temu, bo konkurs na początku był tylko nasz a obecnie mamy już 6. edycję o randze wojewódzkiej. Na początku jednak zorganizowaliśmy go tylko w gminie. Było ok. 4-5 potraw przygotowanych przez panie ze Skarbimierza i Pawłowa a ksiądz dziekan był głównym jurorem. Zorganizowaliśmy to wszystko w jednej małej sali. Później okazało się, że trzeba przejść do większej sali, ponieważ konkurs spotkał się z dużym odzewem w samej gminie. Już na drugiej edycji było 12 potraw, a później 15. I wtedy zrodził się pomysł, by wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizować konkurs wojewódzki. Ośrodek występował o dotacje do marszałka i udało się rozkręcić zmagania konkursowe na całe województwo. Prawdopodobnie obecnie mielibyśmy i ok. 50 zgłoszeń i moglibyśmy to zrobić w większych salach, ale organizacyjnie przy ocenie tylu smaków byłoby to trudne do wykonania. Przy kosztowaniu trzeba bowiem wysublimować smaki, a potrawy często są bliźniaczo podobne – mówi Andrzej Sowa.

Wielu mieszkańców Kruszyny pochodzi zza Buga, tam mają swoje korzenie. Dlatego tradycje kresowe są wśród nich bardzo silne i są pieczołowicie kultywowane. Symbolem kresowym jest zespół „Kresowianki”. Związana z nim od początku p. Maria Michalska przywitała zebranych śpiewem pieśni kresowych. Przez cały czas imprezie towarzyszyła muzyka kresowa w wykonaniu brzeskiej kapeli podwórkowej Baniaki.

– Charakterystyczną rzeczą jest także to, że panie z Kruszyny uważają, że nie można doprowadzić do sytuacji, żeby ktoś wyszedł stąd głodny. Był czas, że robiły 3 tys. pierogów. Siedziały cały tydzień i kleiły te pierogi. A taka praca to też integracja społeczna. Nasz Pani Sołtys ma taką grupę aktywu społecznego, są panie z Rady Sołeckiej, które bardzo się w takie przedsięwzięcia angażują – podkreśla dyrektor biblioteki.

– Do konkursu może się zgłosić każdy. Panie reprezentują albo Koła Gospodyń Wiejskich, albo miejscowości, albo same siebie. Staramy się natomiast pilnować terminu zgłoszeń i tego, by nie przekroczyć puli dwudziestu kilku potraw. W tym roku mamy też trudny czas z powodu pandemii. Wiele naszych imprez odbywa się w reżimie sanitarnym. Dotychczas mieliśmy tutaj ok. 120 imprez rocznie. W tym roku było ich znacznie mniej i nie na taką skalę. Również ten konkurs zgromadził mniej uczestników – podkreśla Andrzej Sowa.

Reklama

W tegorocznym konkursie udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich, sołectwa, grupy reprezentujące miejscowości, osoby indywidualne a także Klub Seniora Skarbimierz-Osiedle. Reprezentowali oni miejscowości całego województwa, m.in. Stolec, Chróścinę, Kruszynę, Łosiów, Hajduki Nyskie, Skarbimierz. Różnorodność przedstawionych potraw sprawiła, że jury nie miało łatwego zadania. Jak mówi Renata Wojas: – Gdy padło pytanie na początku obrad: co Wam smakowało? Odpowiedź była jednomyślna: Wszystko!

– Mamy tutaj dobre miejsce w Kruszynie i Skarbimierzu. Jest dużo ludzi z Kresów a Kresowiacy mają swoje smaki. Myślę, że będziemy ten konkurs kontynuować – mówił wójt gminy Skarbimierz Andrzej Pulit i dodał: – Gratulacje dla Pani Sołtys, że ta impreza się tutaj odbywa, że jest to tak przygotowywane. Zapraszam za rok. Gmina górą, Sołectwo Kruszyna górą!

A oto wyniki VI konkursu na potrawę kresową

Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Kamil Klekowski, szef kuchni w „Edukacja od Kuchni-Akademia Kulinarna Ad Gustum”; ks. Tomasz Gospodaryk, proboszcz parafii Najświętszej Maryi Panny Różańcowej w Kruszynie; Arkadiusz Głąb, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego; Małgorzata Dziura z Gminnej Biblioteki Publicznej w Skarbimierzu oraz Renata Wojas z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie przyznała nagrody:

w kategorii: desery

wyróżnienie dla Anny Wiland za słodką jagłę;

nagrodę za udział otrzymały grzybki i ciasteczka miodowe Koła Gospodyń w Stolcu.

w kategorii: potrawy bezmięsne

pierwsze miejsce zdobyła Teresa Kamieniecka-Hreszaniuk  za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem;

drugie miejsce zdobyło Sołectwo Łosiów za wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą;

trzecie miejsce – KGW Tradycja za knedle ziemniaczane z białym serem;

Reklama

wyróżnienie otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich Różynianki za pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz Klub Seniora Skarbimierz Osiedle za roladę ziemniaczaną z jajkiem i sosem

w kategorii: potrawy mięsne

pierwsze miejsce zdobyła Maria Michalska ze Skarbimierza Osiedla za pierogi z farszem z płucek;

drugie miejsce - Sylwia Maur za babkę ziemniaczaną ze skwarkami

trzecie miejsce KGW w Chróścinie za kaszę gryczaną z sercem na talerzu

W tym roku wyjątkowo druga komisja przyznała dwie nagrody – jedną Grand Prix i jedną specjalną ze wszystkich 23 produktów. W skład drugiej komisji weszli zaproszeni goście i sponsorzy: Andrzej Pulit, wójt Gminy Skarbimierz; Krystyna Preś, prezes Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”; Jacek Kaczmarek, prezes Brzeskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego; Justyna Świerczek, dyrektor Przedszkola Poziomka w Skarbimierzu; Tomasz Musielak, zastępca dyrektora Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie oraz Masahiko Takei, prezes Mitsui High Tec w Skarbimierzu.

Nagrody przyznane przez tę komisję otrzymali:

Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich za zapiekane hajduckie gołąbki,

Teresa Kamieniecka-Hryszaniuk za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem.

2021-09-19 14:08

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany kapłanów 2025 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Zginął górnik po wypadku w kopalni miedzi Polkowice-Sieroszowice

Zginął 37-letni górnik po wypadku, do którego doszło w kopalni miedzi Polkowice-Sieroszowice, a dwaj inni są lekko ranni. Do oberwania mas skalnych doszło w sobotę wieczorem. Ogłoszono trzydniową żałobę – przekazał w niedzielę rzecznik KGHM Artur Newecki.

Rzecznik KGHM Artur Newecki poinformował PAP, że odnaleziono ciało 37-letniego górnika, którego poszukiwano od momentu sobotniego wypadku.
CZYTAJ DALEJ

Bp Przyborek w Markowej: gościnność Rodziny Ulmów rodziła się z Chleba Życia

2025-07-06 17:09

[ TEMATY ]

rodzina Ulmów

Markowa

Chleb Życia

www.ulmowie.pl

Błogosławiona rodzina kierowała się w życiu zasadą miłości Boga i bliźniego

Błogosławiona rodzina kierowała się w życiu zasadą miłości Boga i bliźniego

W Markowej trwa Święto bł. Rodziny Ulmów, związane z przypadającym jutro wspomnieniem liturgicznym „Samarytan z Markowej”. Uroczystej Mszy św. w niedzielę w miejscowym kościele przewodniczył bp Piotr Przyborek, biskup pomocniczy archidiecezji gdańskiej, przewodniczący Rady KEP ds. Turystyki i Pielgrzymek oraz członek Rady ds. Rodziny. W homilii podkreślił, że ujęła go gościnność Ulmów, która nie pozostawiała nikogo głodnym, mimo że niewiele mieli. Jak podkreślił, taka postawa rodzi się z karmienia się Chlebem Życia, czyli komunią św.

Wraz z biskupem do Markowej przybyła grupa pielgrzymów z archidiecezji gdańskiej, którzy rano wraz z grupą z Łańcuta przeszli pieszo jeden odcinek trasy Przemyskiej Pielgrzymki na Jasną Górę. Oprawę muzyczną podczas Eucharystii zapewnił miejscowy chór „Cantus Deo”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję