Reklama

Z naszej kuchni

Na słodko

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śniadaniowe ciasto drożdżowe

(Przepis na podłużną formę babową)

2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 3 żółtka, 1/2 szklanki tłustego mleka, 4 dag drożdży, 1 kopiasta łyżka smażonej skórki pomarańczowej lub 2 kopiaste łyżki rodzynków, tłuszcz do wysmarowania formy.
Kruszonka: 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki, 1 kopiasta łyżka masła, 1 kopiasta łyżka cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Reklama

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym - najłatwiej robotem nastawionym na średnie obroty. Do masy dodajemy - cały czas ucierając - po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, dodajemy wyrośnięte drożdże, sól i przez sito sypiemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, dodajemy skórkę pomarańczową lub rodzynki i wyrabiamy nadal jeszcze przez 10 min. Przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię, stawiamy w cieple.
Kruszonka: Masło siekamy z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Gdy składniki się połączą, czubkami palców zagniatamy kruszonkę, zaraz po przygotowaniu posypujemy nią ciasto.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy do wygrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160 ºC. ok. 1 godziny lub nieco dłużej. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy.
Najsmaczniejsze - z filiżanką kakao lub posmarowane cienko masłem albo dżemem z kubkiem mlecznej kawy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem malinowy

1 serek homogenizowany (25 dag) o smaku naturalnym, 1 pojemnik mrożonych malin, 1 kopiasta łyżka masła śmietankowego, 2 jajka, 4 łyżki cukru pudru.

Owoce lekko rozmrażamy, przecieramy przez perlonowe sito. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku i - cały czas ucierając - serek. Gdy składniki się połączą, dodajemy utarte owoce i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Krem rozkładamy do pucharków. Podajemy lekko wychłodzony nie później jak 30 min po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica

2025-12-26 18:14

[ TEMATY ]

opłatek

_Alicja_/pixabay.com

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica Władysława Konstantego Wituskiego (1605-1655). O odkryciu tym oraz bibliotece polskiego podróżnika, zagrabionej przez Szwedów w XVII wieku, opowiada w rozmowie z PAP dr Joanna Zatorska-Rosen.

Badaczka z Uniwersytetu Sztokholmskiego jest autorką rozprawy na temat biblioteki Wituskiego, wywiezionej z Polski przez wojska szwedzkie podczas potopu szwedzkiego i przechowywanej do dziś na Zamku Skokloster pod Uppsalą.
CZYTAJ DALEJ

Posty nakazane zachowywać

Niedziela warszawska 46/2003

monticellllo/pl.fotolia.com

Przykazania kościelne są zaproszeniem do współodpowiedzialności za Kościół Zachęcają do przemyśleń, czy wiara ma wynikać z tradycji, czy z przekonania
CZYTAJ DALEJ

„Ujrzał i uwierzył” nie znaczy jeszcze, że wszystko rozumie

2025-12-26 18:26

[ TEMATY ]

Ks. Krzysztof Młotek

Glossa Marginalia

BP KEP

1 J 1, 1-4
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję