Reklama

Z naszej kuchni

Pyszny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Żeberka panierowane

(Przepis z kuchni staropolskiej na 4 porcje)

1 kg mięsnych żeberek z tzw. młodej sztuki, 1 duży pęczek włoszczyzny, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, mąka, 2 jajka i tarta bułka do panierowania, olej i smalec do smażenia (pół na pół).

Do gorącej wody dajemy włoszczyznę, przyprawy, sól. Umyte żeberka dzielimy w taki sposób, by uzyskać 8 kawałków. Wrzucamy je do włoszczyzny i gotujemy razem na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (czas gotowania zależy od jakości mięsa). Miękkie żeberka wyjmujemy łyżką cedzakową na deskę, z każdego kawałka usuwamy kostki i chrząstki, przykrywamy deseczką, obciążamy i pozostawiamy do wychłodzenia. Na 20 min przed podaniem każdy kawałek mięsa lekko oprószamy solą, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Następnie smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy na wygrzanych talerzach, bezpośrednio z patelni, wspaniale chrupiące, z ziemniakami i surówką z tartej marchwi.
Rada: Z wywaru, w którym się gotowały żeberka, możemy przygotować doskonałą zupę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z marchwi - delikatesowa

(Przepis na 4 porcje)

3 dorodne marchewki, 2 kopiaste łyżki nasion słonecznika, 2 kopiaste łyżki rodzynków, 1 duża łyżka płynnego miodu, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, 4 duże liście sałaty.

Obrane, opłukane i wytarte do sucha marchewki ucieramy na jarzynowej tarce z małymi otworami, łączymy z opłukanymi i dokładnie odsączonymi rodzynkami, nasionami słonecznika i zalewamy spienioną śmietaną lub jogurtem połączonym z miodem - gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Po połączeniu składników porcje surówki układamy na liściach sałaty, podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania abp. Andrzeja Przybylskiego: XXV niedziela zwykła

2025-09-19 14:58

[ TEMATY ]

abp Andrzej Przybylski

Maciej Orman/Niedziela

Abp Andrzej Przybylski - arcybiskup nominat metropolita katowicki

Abp Andrzej Przybylski - arcybiskup nominat metropolita katowicki

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa abp Andrzej Przybylski.

Słuchajcie tego wy, którzy gnębicie ubogiego, a bezrolnego pozostawiacie bez pracy, którzy mówicie: «Kiedyż minie nów księżyca, byśmy mogli sprzedawać zboże, i kiedy szabat, byśmy mogli otworzyć spichlerz? A będziemy zmniejszać efę, powiększać sykl i wagę podstępnie fałszować. Będziemy kupować biednego za srebro, a ubogiego za parę sandałów, i plewy pszeniczne będziemy sprzedawać». Poprzysiągł Pan na dumę Jakuba: «Nie zapomnę nigdy wszystkich ich uczynków».
CZYTAJ DALEJ

Papież o śp. bp. Dydyczu: prowadził wiernych do zbawienia

2025-09-20 14:01

[ TEMATY ]

bp Antoni Dydycz

Papież Leon XIV

bp Antoni Pacyfik Dydycz

PAP/Artur Reszko

Oddany Kościołowi, Ojczyźnie i rodzinie prowadził wiernych do zbawienia – w tych słowach ujmuje Ojciec Święty wieloletnią posługę pasterską śp. bp. Antoniego Pacyfika Dydycza. Dziś w Drohiczynie odbył się pogrzeb zmarłego 14 września miejscowego biskupa seniora. Na zakończenie uroczystości odczytany został papieski telegram.

Powiadomiony o śmierci bp. Dydycza Leon XIV przekazuje wyrazy bliskości aktualnemu biskupowi drohiczyńskiemu Piotrowi Sawczukowi, zakonowi kapucynów, do którego należał zmarły, a także jego krewnym i wszystkim wiernym Kościoła lokalnego.
CZYTAJ DALEJ

Abp Przybylski na kongresie w Wieluniu: Eucharystia jest potrójnym źródłem

2025-09-20 21:11

[ TEMATY ]

Wieluń

kongres eucharystyczny

abp Andrzej Przybylski

Maciej Orman/Niedziela

– Eucharystia jest źródłem życia, miłości i siły społecznej – powiedział abp Andrzej Przybylski. 20 września metropolita katowicki przewodniczył Mszy św. w kolegiacie Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Wieluniu podczas kolejnej stacji IX Kongresu Eucharystycznego w archidiecezji częstochowskiej, zorganizowanego z okazji 100-lecia Kościoła częstochowskiego.

W homilii abp Przybylski przypomniał, że nasza dusza, podobnie jak organizm, potrzebuje pożywienia, którym jest Eucharystia. – Kiedy przestaniemy jeść, przestaniemy żyć – zaznaczył hierarcha. Akcentował, że życie Kościoła i każdej wspólnoty zaczyna się od Eucharystii. Zauważył, że nieprzyjmowanie Chleba eucharystycznego prowadzi do utraty życia wiecznego. – Wszystkie lekarstwa kiedyś zawiodą, ale jest jeszcze jedno niezawodne lekarstwo na życie wieczne – Eucharystia – podkreślił metropolita katowicki.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję