Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne przysmaki

Niedziela Ogólnopolska 48/2004

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuściane jedno danie

Przepis na 4 duże porcje

1 mała (lub 1/2 dużej) głowa białej kapusty (po odrzuceniu zewnętrznych liści, grubych żył i poszatkowaniu - ok. 50 dag), 2 marchewki, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, 4 średniej wielkości pomidory, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 gałązki suszonego cząbru, 1 kostka rosołowa (wołowa), 4 plastry chudego boczku (grubość wg własnych potrzeb).

Posiekaną kapustę solimy, mieszamy, zalewamy wrzątkiem - po 5 min cedzimy na sicie. Na oliwie lekko podsmażamy plastry boczku, przekładamy do garnka, a na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekaną marchew, zasmażamy razem przez 2 min - cały czas mieszając. Zalewamy 2 szklankami wody, zagotowujemy, przelewamy do naczynia z boczkiem i stawiamy na średnim ogniu.
Gdy składniki się zagotują, dolewamy 3 szklanki wody, wrzucamy odsączoną kapustę, wszystkie przyprawy, a także obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone w cząstki jabłka i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki pomidory, pokruszoną kostkę rosołową i całość doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Każdą porcję podajemy z dodatkiem plasterka boczku, oddzielnie - ziemniaki polane tłuszczem i oprószone zieleniną lub zasmażone z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajka zapiekane z grzybami

Przepis na 4 porcje

4 jajka, 2 cebule, 2 szklanki „z czubem” dokładnie oczyszczonych, drobno posiekanych świeżych grzybów - może być mieszanka: kozaki, podgrzybki, borowiki - same kapelusze (jeśli nie mamy świeżych grzybów, mogą być pieczarki), 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 4 duże łyżki gęstej, kwaskowej śmietany kremowej, zielenina, tłuszcz do wysmarowania formy.

Na oliwie i maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane grzyby i zasmażamy razem, często mieszając, najlepiej na średnim ogniu, aż wyparuje część puszczonego przez grzyby soku. Przyprawiamy grzyby do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem kokilki. Robimy 4 wgłębienia (najłatwiej średniej wielkości wazową łyżką), w każde wbijamy całe jajko, lekko oprószamy przyprawami, zalewamy łyżką śmietany i całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na 180°C. Zapiekamy odkryte przez 12-15 min. Podajemy posypane zieleniną, z dodatkiem białego pieczywa lub porcją cienkich, chrupiących frytek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego potrzebujemy Ducha Świętego, gdy się modlimy?

2025-03-17 20:55

[ TEMATY ]

Duch Święty

Wielki Post

Duch Św.

Katechizm Wielkopostny

Adobe Stock

Wielki Post to czas modlitwy, postu i jałmużny. To wiemy, prawda? Jednak te 40 dni to również czas duchowej przemiany, pogłębienia swojej wiary, a może nawet… powrotu do jej podstaw? W kolejnym dniu naszego katechizmu odpowiedź na pytanie - Dlaczego potrzebujemy Ducha Świętego, gdy się modlimy?

Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Katechizm Kościoła Katolickiego oraz Youcat – katechizm Kościoła katolickiego dla młodych.
CZYTAJ DALEJ

Polscy okuliści wrócili z Afryki, przywrócili widzenie pięćdziesięciu osobom

2025-03-19 10:03

[ TEMATY ]

Afryka

Fundacja Redemptoris Missio

Blisko trzy tygodnie spędzili w Angoli, by przywracać miejscowym widzenie. Dobiegła końca ósma wyprawa zorganizowana przez Fundację Pomocy Humanitarnej „Redemptoris Missio”. W ramach akcji „Oczy Afryki” pomimo wielu przeciwności losu i dzięki pomocy misjonarzy udało się znów pomóc kilkuset osobom.

Tym razem na wyprawę medyczną polecieli dr Maciej Matuszyński, który przywrócił widzenie pięćdziesięciu osobom oraz doktor Izabela Rybakowska, która skonsultowała 500 pacjentów. „Pacjenci na nasz przyjazd reagują na początku dość sceptycznie, aczkolwiek po czasie jeśli zauważają nasze zaangażowanie i to, że jesteśmy w stanie im pomóc, szczególnie po pierwszych operacjach, kiedy zdejmujemy opatrunki i pacjent nagle zaczyna widzieć, ich lęki są przełamywane i nabierają pewnego zaufania” – opowiada doktor Matuszyński.
CZYTAJ DALEJ

9. rocznica sakry biskupiej bpa Jacka Kicińskiego

2025-03-19 18:46

ks. Łukasz Romańczuk

Biskup Jacek Kiciński CMF

Biskup Jacek Kiciński CMF

Dziś, w Uroczystość św. Józefa, przypada 9.rocznica sakry biskupiej ks. bp. Jacka Kicińskiego.

W imieniu redakcji i czytelników „Niedzieli Wrocławskiej” ks. bp. Jackowi życzymy mocy Ducha Świętego w głoszeniu Ewangelii i podejmowanych działaniach. Niech Chrystus, który przyniósł ludzkości prawdę o Bożej miłości pochylającej się nad każdym człowiekiem, umacnia w pasterskiej posłudze i pomnaża radość wypływającą z bycia z innymi i dla innych. Niech Maryja, która otula macierzyńskim płaszczem Kościół, otacza Księdza Biskupa swoją opieką
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję