Reklama

Z naszej kuchni

Wytworne sałatki

Niewiele dań ma tak sporo zalet jak sałatki. Są smaczne, delikatne, a przy tym nieco pobudzają apetyt. Zalicza się je do dań lekko strawnych i - co bardzo ważne - możemy je przygotować niemal błyskawicznie.

Niedziela Ogólnopolska 1/2005

Fot: Katarzyna Nita

Fot: Katarzyna Nita

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z tuńczyka

Przepis na 6 porcji

2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, duże liście sałaty, ugotowane na twardo przepiórcze jajka, świeże listki zielonej pietruszki do przybrania.

Pokrojoną w cienkie piórka cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy przelewając zimną wodą i odstawiamy do odsączenia. Do rozdrobnionego tuńczyka w sosie dodajemy cebulę, lekko kropimy sokiem z cytryny, dokładamy jajka posiekane razem z zieleniną, oprószamy pieprzem i łączymy z majonezem.
Rada: Ilość majonezu można zmienić - zależy ona od upodobań smakowych pani domu.
Porcje sałatki rozkładamy w pucharkach, przybieramy połówkami ugotowanych na twardo przepiórczych jajek i listkami pietruszki. Smak sałatki podniosą - zamiast pieczywa - kruche, posypane solą i kminkiem paluszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka słoneczna

Przepis na 8 porcji (duża salaterka)

5 jaj ugotowanych na twardo, 1 puszka kukurydzy w zalewie, 2 średniej wielkości cebule, 1 szklanka (średniej wielkości słoik) marynowanych pieczarek, 1 szklanka majonezu, 1 łyżka siekanej zieleniny. Kto lubi, może dodać 2 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 1 łyżeczkę drobno posiekanych młodych pędów czosnku, sól i pieprz do smaku.

Pokrojoną w kostkę cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia. Na sicie odsączamy też kukurydzę - pozostałe składniki sałatki siekamy, łączymy razem, zalewamy majonezem, dodajemy zieleninę i doprawiamy do smaku. Sałatka powinna być lekko pikantna w smaku i zachować piękną, słoneczną barwę.
Porcje rozkładamy w pucharkach lub przekładamy do salaterki, której spód możemy wyłożyć liśćmi sałaty. Podajemy z pięknie zrumienionymi kromkami tostowego chleba lub z chrupkim pieczywem.

2005-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Neapol gotowy na uroczystość i cud św. Januarego

2025-09-18 07:25

[ TEMATY ]

św. January

cud św. Januarego

commons.wikimedia.org

Cud św. Januarego

Cud św. Januarego

Słynna Uroczystość św. Januarego w tym roku, podczas której wierni oczekują na dokonanie się cudu krwi świętego - jej przemiany ze stanu stałego w płynny - połączona będzie 19 września z zakończeniem XXXI Synodu Kościoła w Neapolu. Wręczone zostaną posynodalne „Wskazania duszpasterskie”.

Uroczystość przypada 19 września, jednak już dzien wcześniej Kościół w Neapolu rozpocznie świętowanie. Zwłaszcza, że w tym roku połączone jest ono z zakończeniem XXXI Synodu miejscowego kościoła i przekazaniem „Wskazań duszpasterskich.”
CZYTAJ DALEJ

Św. Stanisław Kostka

Niedziela świdnicka 38/2016, str. 5

[ TEMATY ]

św. Stanisław

pl.wikipedia.org/ muzeum.diecezja.wloclawek.pl

Komunia św. Stanisława Kostki (mal. Józef Buchbinder)

Komunia św. Stanisława Kostki (mal. Józef Buchbinder)
W miesiącu wrześniu, gdy rozpoczyna się nowy rok szkolny i katechetyczny, gdy podejmujemy nowy trud wychowawczy z naszą dziatwą i młodzieżą, Kościół kieruje nasze oczy ku św. Stanisławowi Kostce.
CZYTAJ DALEJ

Bp Stułkowski o św. Stanisławie Kostce: konsekwencja prowadzi do świętości

2025-09-18 15:04

[ TEMATY ]

św. Stanisław Kostka

bp Szymon Stułkowski

konsekwencja

Karol Porwich/Niedziela

Rozpoznać wolę Bożą w swoim życiu, stać się jej posłusznym i realizować ją w codzienności - to jest tajemnica powołania do świętości. I to się udało świętemu Stanisławowi - mówił bp Szymon Stułkowski w płockiej katedrze. W liturgiczne wspomnienie św. Stanisława Kostki, głównego patrona diecezji, biskup płocki przewodniczył Mszy św., która zainaugurowała ogólnopolską konferencję naukową o historii diecezji, w roku 950-lecia jej istnienia.

Biskup podkreślił, że świętość dojrzewa w codziennych decyzjach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję