Reklama

Z naszej kuchni

Na świąteczny deser

Niedziela Ogólnopolska 12/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cesarski omlet

Przepis na 6 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 4 jajka, 1/2 szklanki słodkiej, niskoprocentowej śmietanki, 4 kopiaste łyżki bezpestkowych rodzynków (sułtanek), sok wyciśnięty z dużej, słodkiej pomarańczy, duża szczypta soli, 1/3 kostki (8 dag) masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka cukru pudru, 1 szklanka płatków migdałowych, 1 łyżka masła i oliwy (pół na pół), do ich zrumienienia, konfitury lub owoce smażone w syropie.
Ważne: Omlet powinno się piec na dużej patelni, z grubym spodem.

Reklama

Opłukane rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, odstawiamy w chłodne miejsce. Na gorącej patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Żółtka lekko ubijamy z mąką, cukrem pudrem i solą, gdy składniki się połączą, dodajemy, lejąc tzw. sznureczkiem i cały czas ubijając śmietankę. Płynne, jednolite ciasto łączymy z pianą ubitą z 4 białek. Na silnie rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozpłynie po całej powierzchni, dodajemy masło. Na rozgrzany, stopiony tłuszcz wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch dajemy rodzynki wraz z sokiem, w którym się moczyły, i smażymy omlet, rumieniąc równomiernie z obu stron. Usmażony, przykrywamy, zmniejszamy płomień i trzymamy przez 2 min, by ciasto się dopiekło.
Gotowy omlet zsuwamy na wygrzany, okrągły półmisek, kroimy w romby, posypujemy zrumienionymi migdałami. Oddzielnie podajemy konfitury lub gorący sos owocowy albo czekoladowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z selera z bakaliami

Przepis na 4 porcje

1 średniej wielkości seler (lub połowa dużego), sok i skórka (1 łyżeczka) otarta z cytryny, 1 filiżanka bezpestkowych rodzynków (sułtanek), po 5 sztuk suszonych fig, moreli, daktyli, szklanka 12-procentowej śmietany lub śmietany i kefiru (pół na pół), szczypta soli.

Morele, jeśli są mocno wysuszone, zalewamy letnią wodą na godzinę, następnie dodajemy do wody, w której się moczyły - szczyptę cukru i gotujemy na niewielkim ogniu 5-8 min, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do przechłodzenia. Figi i daktyle bardzo drobno (ważne) siekamy.
Obrany, umyty, obsuszony seler ucieramy na tarce z małymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy - by nie ściemniał. Następnie łączymy seler z przygotowanymi bakaliami, zalewamy lekko spienioną śmietaną lub śmietaną z jogurtem, całość doprawiamy szczyptą soli. Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, posypaną skórką otartą z cytryny i przybraną listkiem świeżej melisy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Odpusty Wielkiego Postu, Triduum Paschalnego i Wielkiej Nocy

2025-04-16 14:06

[ TEMATY ]

odpust

odpusty

odpust zupełny

Graziako

Warunki konieczne do uzyskania odpustu zupełnego są następujące:
CZYTAJ DALEJ

Wielki Piątek zostawia nas nagle samych na środku drogi... Zapada cisza

Agnieszka Bugała

Te godziny, które dzieliły świat od śmierci do zmartwychwstania musiały być czasem niepojętego napięcia...

Święte Triduum to dni wielkiej Obecności i... Nieobecności Jezusa. Tajemnica Wielkiego Czwartku – z ustanowieniem Eucharystii i kapłaństwa – wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy. Wielki Piątek, po straszliwej Męce Pana, zostawia nas nagle samych na środku drogi. Zapada cisza, która gęstnieje. Mrok, w którym nie ma Światła. Wielka Sobota – serce nabrzmiewa od strachu, oczekiwanie zadaje ból fizyczny. Wróci? Przyjdzie? Czy dobrze to wszystko zrozumieliśmy? Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.
CZYTAJ DALEJ

Wielkanoc to cząstka wieczności – mówił ks. Jan Twardowski

2025-04-19 13:07

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Milena Kindziuk

Red

Nie umiem / być srebrnym aniołem / ni gorejącym krzakiem / tyle Zmartwychwstań już przeszło / a serce mam byle jakie. / Tyle procesji z dzwonami / tyle już alleluja / a moja świętość dziurawa / na ćwiartce włoska się buja – pisał ksiądz poeta Jan Twardowski w wierszu pt. „Wielkanocny pacierz”. Gdy zapytałam go kiedyś, na czym według niego polega zmartwychwstanie Chrystusa, odpowiedział: „na tym, że Chrystus, który umarł, żyje!”.

Była to dla niego „prawda porażająca”. Bo przecież Pan Jezus po zmartwychwstaniu był niby ten sam, ale już zupełnie inny. Nawet Apostołowie nie mogli Go poznać. Wskrzeszona dziewczynka czy Łazarz z Ewangelii pozostali tacy sami. Po wskrzeszeniu - wrócili do normalnego życia, kiedyś potem znów poumierali. Natomiast Pan Jezus po zmartwychwstaniu był zupełnie inny – tłumaczył ks. Twardowski, dodając że właśnie dlatego w Komunii świętej przyjmujemy Zmartwychwstałego Pana Jezusa, a więc przemienionego przez śmierć i zmartwychwstanie. Ktoś, kto przechodzi przez śmierć, już jest inny – to bardzo ważna prawda wiary”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję