Brat Symeon, franciszkanin, nie raz już gościł w naszej rubryce kulinarnej. Choć mieszka w klasztorze Bludenz w Austrii, zawsze chętnie e-mailowo dzieli się z naszymi czytelnikami swoimi ulubionymi przepisami.
W niedzielę 25 listopada br. Symeon składa śluby wieczyste. Życzymy mu z tej okazji obfitości Bożych łask i radości z wypełniania Bożej woli.
Składniki:
sprawiony królik (ok. 1,75 kg), 1 cebula, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 4 pomidory, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, ¼ l białego wina, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, świeży rozmaryn do dekoracji
Wykonanie:
Tuszkę królika dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na 8 kawałków. Każdą porcję natrzeć solą i pieprzem. Odłożyć na 30 min w chłodne miejsce. W brytfance rozgrzać olej, włożyć mięso i przyrumienić je ze wszystkich stron. Dodać suszony rozmaryn, wino oraz ¼ l wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Dusić przez godzinę. W tym czasie przygotować warzywa. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na cząstki. Na 30 min przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Gotowe mięso udekorować świeżym rozmarynem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu