Reklama

Savoir-vivre

Jak podawać do stołu - serwis rosyjski i angielski

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Serwisy rosyjski i angielski to najbardziej uroczyste sposoby podawania potraw na stół. Serwis rosyjski pojawił się po raz pierwszy na rosyjskim carskim dworze. Serwis angielski był od niepamiętnych czasów stosowany przez arystokrację i ziemiaństwo w Anglii.
Serwis rosyjski polega na tym, że wszystkie potrawy roznosi się na półmiskach. Osoba niosąca półmisek staje po lewej stronie gościa. Dalsze postępowanie może być dwojakie.
Pierwsza wersja, bardziej uroczysta: osoba trzyma półmisek w lewej ręce (lub umieszczony jest on na lewym przedramieniu i podtrzymywany lewą ręką), a prawą ręką, w której trzyma łyżkę i widelec, nakłada gościowi potrawę na talerz.
Druga wersja, mniej uroczysta: osoba trzyma półmisek w prawej ręce (lub oburącz), na półmisku leży łyżka i widelec, a gość sam nakłada nimi potrawę na talerz.
Cechą charakterystyczną serwisu rosyjskiego jest kilkakrotne podchodzenie do gościa z daną potrawą i proponowanie mu dokładki.
Ponadto są dwie wersje kolejności obsługiwania gości w ramach tego serwisu.
Wersja pierwsza, mniej uroczysta: osoba trzymająca półmisek podchodzi do gości po kolei, idąc w kierunku, w jakim poruszają się wskazówki zegara.
Wersja druga, bardziej uroczysta: potrawy podawane są według zasad precedencji: najpierw najważniejszej kobiecie, potem drugiej co do ważności kobiecie itd. Po obsłużeniu wszystkich kobiet przychodzi kolej na obsługę gospodyni. Następnie obsługiwany jest najważniejszy mężczyzna, drugi co do ważności mężczyzna itd. Na końcu obsługiwany jest gospodarz. Zastosowanie serwisu jest bezbłędne, gdy przy kartkach znajdujących się na stole przy nazwiskach gości umieści się małe cyferki, wskazujące na to, w jakiej kolejności dana osoba ma być obsłużona.
Serwis angielski, najbardziej uroczysty, może zostać zastosowany wyłącznie przy daniu głównym, które stanowi potrawa wniesiona w jednym kawałku (pieczeń, indyk, kaczka, prosię itp.). Półmisek z tą potrawą stawia się przed gospodarzem, który ją kroi, wskazując osobie obsługującej gościa, któremu dany kawałek ma być podany (gospodarz stosuje tu zasady precedencji). Pozostałe potrawy i dodatki są wtedy zawsze podawane według serwisu rosyjskiego.

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Ocena: 0 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwy cytat "GW"

2024-04-27 17:54

MW

15 kwietnia, a jeszcze wcześniej w wydaniu papierowym “Niedzieli Wrocławskiej” ukazał się artykuł krytykujący pomysły ustaw o liberalizacji aborcji. W artykule została zawarta wypowiedź wrocławskiego lekarza, która po decyzji naszej redakcji, została zacytowana anonimowo.

CZYTAJ DALEJ

Jaworzyna Śląska. Ostatnie pożegnanie Tadeusza Papierza, taty ks. Krzysztofa

2024-04-27 15:48

[ TEMATY ]

bp Marek Mendyk

Jaworzyna Śląska

ks. Krzysztof Papierz

pogrzeb taty kapłana

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Mszy świętej pogrzebowej przewodniczył bp Marek Mendyk

Mszy świętej pogrzebowej przewodniczył bp Marek Mendyk

Proboszcz parafii św. Jakuba Apostoła w Ścinawce Dolnej wraz z najbliższą rodziną i zaprzyjaźnionymi kapłanami odprowadził swojego ojca Tadeusza na miejsce spoczynku.

Uroczystości pogrzebowe odbyły się w sobotę 27 kwietnia w kościele św. Józefa Oblubieńca NMP w Jaworzynie Śląskiej. Mszy świętej przewodniczył bp Marek Mendyk. W modlitwie i żałobie ks. Krzysztofowi towarzyszyła nie tylko rodzina i kapłani, ale także siostry zakonne oraz wierni, którzy przybyli z parafii, gdzie posługiwał syn zmarłego: ze Świebodzic, Strzegomia i Ścinawki Dolnej.

CZYTAJ DALEJ

Rodzina świątynią miłości

2024-04-27 16:03

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Zakończyła się peregrynacja relikwii bł. Rodziny Ulmów w Diecezji Sandomierskiej.

Ostatnią świątynią, w której modlono się przy błogosławionych z Markowej było Diecezjalne Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Ostrowcu Świętokrzyskim.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję