Reklama

Ciasta i desery

Szarlotka z lukrem

Ciasto:

• 5 szklanek mąki pszennej
• 25 dag margaryny
• ½ szklanki cukru pudru
• 3 łyżki śmietany
• 5 żółtek
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Masa jabłkowa:

• 2 kg jabłek
• 1 galaretka cytrynowa
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka cynamonu
• pół szklanki bułki tartej

Lukier:

Reklama

• ½ szklanki cukru pudru
• sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut, by się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z galaretką, cukrem, cynamonem i bułką tartą.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 rozwałkować i wylepić nim dno blachy, formując wyższe brzegi. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować, przy pomocy radełka wykrawać paski i układać je na ukos na wierzchu ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 200°C. Przygotować lukier – cukier puder wymieszać z sokiem z połowy cytryny – i oblać nim wierzch wystudzonej szarlotki.

2014-05-13 13:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Róże karnawałowe

Siostry felicjanki z prowincji przemyskiej, pracujące w Rzeszowie, podzieliły się z nami przepisem na bardzo efektowne róże karnawałowe. Siostry realizują swój charyzmat przez służenie dzieciom, osobom starszym i opuszczonym. Prowadzą przedszkola i domy pomocy. W kuchniach charytatywnych dożywiają dzieci, młodzież i dorosłych.

CZYTAJ DALEJ

Odpust Porcjunkuli

Niedziela łowicka 29/2002

[ TEMATY ]

święto

odpust

Ludmiła Pilecka/ pl.wikipedia.org

Porcjunkula

Porcjunkula

2 sierpnia w kościołach i klasztorach franciszkańskich obchodzone jest patronalne święto Matki Bożej Anielskiej Porcjunkuli. W Kalendarzu Liturgicznym czytamy, iż tego dnia w kościołach parafialnych można uzyskać odpust zupełny Porcjunkuli. Za zgodą biskupa diecezjalnego odpust ten może być przeniesiony na niedzielę, która poprzedza 2 sierpnia lub po nim następuje.

CZYTAJ DALEJ

Franciszek: przyjmijmy Jezusa jako chleb życia

2021-08-01 12:23

[ TEMATY ]

papież Franciszek

youtube.com/vaticannews

„Nie troszczmy się jedynie o chleb materialny, zaspakajający nasz głód, ale przyjmijmy Jezusa jako chleb życia i, począwszy od naszej przyjaźni z Nim, uczmy się kochać siebie nawzajem. Bezinteresownie i bez kalkulacji” – zachęcił papież w rozważaniu poprzedzającym niedzielną modlitwę „Anioł Pański”.

Ojciec Święty nawiązał do czytanego w dzisiejszą niedzielę fragmentu Ewangelii (J 6, 24-35), przedstawiającego dalszy ciąg mowy o chlebie życia. Jezus wyrzuca szukającym Go ludziom interesowność, bo nie pojęli cudu rozmnożenia chleba i zatrzymali się jedynie na chlebie materialnym.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję