Reklama

Z zakonnej kuchni

Indyk w galarecie z owocami

Wyborny indyk w galarecie to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin np. na uroczyste przyjęcie lub elegancką kolację. Delikatny smak mięsa znakomicie podkreślają owoce.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 60-70 dag filetu z indyka

• 1 łyżka masła

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• ½ puszki brzoskwiń

• sezonowe owoce

• 1 łyżka żelatyny

• sól, pieprz

• sok z cytryny

Wykonanie:

Filet opłukać, natrzeć solą i pieprzem, obłożyć kawałkami masła. Piec w piekarniku w temp. 180°C ok. 1 godz. Ostudzić. Pokroić na grube plastry. Ułożyć na półmisku. Obłożyć kawałkami brzoskwiń i pozostałymi owocami. Do żelatyny dodać 1 szklanki wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić ją w brzoskwiniowej zalewie. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wystudzić. Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce.

Wykonanie: Graziako

2016-06-01 08:11

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bezowa chmurka

Niedziela Ogólnopolska 32/2018, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako/Niedziela

Lekkie ciasto na wakacyjne dni. Brzoskwinie można zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. świeżymi malinami. Przepis nadesłała p. Anna ze Szczytnej (diecezja świdnicka).

Ciasto: • 100 g masła • 300 g cukru • 4 jajka (białka i żółtka osobno) • 125 g mąki • 1 łyżeczki proszku do pieczenia • 100g płatków migdałowych
CZYTAJ DALEJ

Święty lekarz

Niedziela rzeszowska 6/2018, str. VII

[ TEMATY ]

sylwetka

św. Józef Moscati

Archiwum

Św. Józef Moscati

Św. Józef Moscati
Papież Franciszek w swoim Orędziu na XXVI Światowy Dzień Chorego ukazuje Jezusa na Krzyżu i Jego Matkę. Chrystus poleca św. Janowi wziąć Ją do siebie – „i od tej godziny uczeń wziął Ją do siebie” (J 19, 27). W tajemnicy Krzyża Maryja jest powołana do dzielenia troski o Kościół i całą ludzkość. Również uczniowie Jezusa są powołani do opieki nad ludźmi chorymi.
CZYTAJ DALEJ

Małopolskie: W Ludźmierzu zainaugurowano sezon pasterski; bacowie wyruszają na hale

2025-04-27 18:50

[ TEMATY ]

Ludźmierz

PAP/Grzegorz Momot

W Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala w Ludźmierzu symbolicznie rozpoczęto w niedzielę tegoroczny sezon pasterski. Bacowie i juhasi poświęcili swoje stada, prosząc o Boże błogosławieństwo na nowy sezon wypasu. W najbliższych dniach ze swoimi stadami wyruszą na górskie hale.

Rozpoczęcie sezonu to także początek tradycyjnej produkcji owczych serów: oscypka, bundzu, bryndzy oraz napoju ze zsiadłego owczego mleka – tzw. zyntycy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję